„Eristada nälkja munadest aitab see, et Substrali väetisel on osa terasid värvilised ja need ei ole ühesuurused, nagu on hispaania teeteol,” rääkis Substrali aianduskonsultant Eneli Käger. „Ka tahab see tigu oma munad muneda poti serva või põhja alla ja koos on kobaras mitukümmend muna.”

Kägeri sõnul on hispaania teeteo kõige parem paljunemiskoht siiski kooremultši kiht. Eriti armastab tigu multšialust kangakihti, kus nutikas nälkjas ennast väikestest kangalõhedest läbi pressib.

Ka soovitas Käger poest ostetud või naabrilt saadud taime kohe lillepotis paberile välja kallata ja vaadata, ega mullapalli külgedele ja põhja ei ole mune tekkinud. Neid leides tuleb munad kokku korjata ja kohe põletada.

Sügisel tekitab aiaomanikele palju peamurdmist ka küsimus, mida teha ussitanud või mädanenud mahavarisenud õuntega. Vanasti soovitasid targad raamatud õunad maasse kaevata, aga koduaias igasügist uut õunahauda ei taha ka keegi vaadata. Käger soovitab mahavarisenud mädanevad õunad kompostida. „Hea tulemuse annab, kui kompostikasti laduda 10–12 sentimeetrit õunu ja seejärel õunakihtide vahele raputada aialupja või tuhka. Enne järgmise õunakihi lisamist tuleb kindlasti panna vedelikku siduvat materjali. Selleks on hea turvas või kasvuhoonest välja vahetatud muld või kui aias on roosidel lehevarisemistõbi olnud, siis kraapida õrnalt haigustunnustega mulda ära, panna see õuntele vahele ja roosile uus muld asemele. Terve mulla lisamine annab järgmisel aastal ka terve roosi,” rääkis Käger.

Saates „Kevad sinu aias” jagab Substrali aianduskonsultant Eneli Käger kuulajatele kümneid nõuandeid, kuidas vastu sügist targalt aias toimetada.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid