“Parkisin 20. augustil Tallinna kesklinnas enda sõiduki, suur oli minu üllatus, kui avastasin õhtul kojamehe vahelt trahvi. Hiljem internetist järgi kontrollides selgus tõesti, et riigipühadel ei ole Tallinnas tasuta parkimist. Rääkisin oma tuttavatega, nendest samuti ei olnud paljud sellest korraldusest teadlikud. Sellest võiks kirjutada, sest inimeste teadlikkus tundub madal olevat,” kirjutas Kasulikule lugeja.

Mitmete autojuhtidega rääkides selgus, et tõepoolest väga paljud ei ole sellest teadlikud.

Tallinna transpordiameti juhataja asetäitja Talvo Rüütelmaa sõnul kehtib Kesklinna tsooni parkimise praegune korraldus alates 2014. aasta algusest.

“Alates 1.01.2014 on parkimine tasuline Tallinna kesklinna tsoonis - esmaspäevast reedeni kell 07.00-19.00, laupäeval kell 08.00-15.00, pühapäeval tasuta. Südalinna ja vanalinna tsoonides on parkimine tasuline ööpäevaringselt ja seda ka laupäeval, pühapäeval ning riiklikel pühadel. Pirita tsoonis on tasuline parkimine ajavahemikul 15. maist 15. septembrini iga päev kell 10.00-22.00. Parkimistasu maksmise järelevalvet teostatakse alates parkimistasu tasumise kohustuse kehtestamisest,” ütleb Rüütelmaa.

Tänavu 20. augustil tehti Tallinnas 173 parkimistrahvi. “Tavalisel tööpäeval on viivistasusid määratud isegi 200 ringis. Seega on 20. augusti 2020 puhul tegemist täiesti tavapärase päevaga parkimistasu maksmata jätmiste ja viivistasude osas,” täpsustab Rüütelmaa.

“Keskmise hoolsuskohustuse ilmutamisel liiklusmärkide osas on igale juhile selge millal ja kus tuleb parkimistasu maksta. Juhil lasub parkimisel kohustus täita parkimise nõuded (parkimise lubatavus, parkimise kord, parkimise tingimused jms) ning juhul kui juhil ei ole olukord selge, peab juht selgitama välja parkimise tingimused. Selleks on seaduse kohaselt parkimiskella kasutamisel aega 15 minutit. Praktikas on see aeg piisav ja vähimagi soovi korral on võimalik selgitada välja parkimistasu maksmise kohustus või parkimistasu mittemaksmise õigus. Praktikas saavad juhid suurepäraselt hakkama parkimistasu maksuvabastuste selgitamisega ning puudub alus arvata, et parkimistasu maksmise kohustuse selgitamisel see vaimne võimekus puuduks,” lisab ta.

Tartu linnas on riigipühadel parkimine tasuta, linnavalitsus ei planeeri parkimise tasuliseks muutmist.