Kui UPM teatas eelmisel nädalal Kaipola paberivabriku sulgemisest, süüdistas opositsioon selles valitsust, vahendab Ilta-Sanomat.

Süüdistamisega tegi algust Soome Koonderakonna esimees Petteri Orpo, kes ütles kolmapäeval Iltalehtile, et valitsus oleks võinud vabriku sulgemise ära hoida, kui oleks teistsugust poliitikat ajanud.

Laupäeval väljendas sotsiaaldemokraat Marin rahvusringhäälingu Yle televisiooni hommikusaates imestust selle üle, miks otsustas UPM sulgeda Kaipola vabriku just nüüd, kui ajad on niigi rasked.

Marin märkis, et Kaipola vabrik on olnud kasumis ja UPM on viimastel aastatel hoolega dividende välja võtnud. Marini sõnul tekib inimeste seisukohalt küsimus, millest üldse piisab.

„Kui ma ise oleksin võinud otsustada, töötaks vabrik veel tulevikuski,” ütles Marin.

Marini avaldus pani opositsiooni parlamendiliikmed peaministrit ja valitsust teravalt kritiseerima.

Koonderakonna esindaja Antti Häkkänen nimetas valitsuse suunda „hirmutavaks” ja kritiseeris peaministrit realismi puudumise eest.

Põlissoomlaste esimees Jussi Halla-aho nõudis aga valitsuselt vastutust olukorras, kus tehaseid suletakse ja inimesed töö kaotavad.

„Kui tehased pannakse Soomes kinni ja inimesed kaotavad töökoha, ei paista vastutus punarohelisele valitsusele kõlbavat. Selle asemel süüdistatakse eelmisi valitsusi ja lahendusi nõutakse opositsioonilt. Kas sealt asju mõjutataksegi?” küsis Halla-aho Twitteris.

Opositsioon ei tõmmanud hinge ka eile. Koonderakonna parlamendiliige Paula Risikko avaldas pärastlõunal pressiteate pealkirjaga „Miks õhutad klassivõitlust, peaminister Marin?”.

„Olukorrataju vedas peaministrit alt ja rängalt. Praegu ei ole vaja ettevõtete süüdistamist, vaid tuleb vaadata peeglisse. Kas Soomest on ehitatud maad, kuhu rahvusvahelistel ettevõtetel tasub investeerida?” küsis Risikko.

Kriitikat tuli ka valitsuskoalitsiooni kuuluva Keskerakonna suunalt.

„UPM-i Kaipola paberivabriku sulgemisotsuse järel on avalikkuse ees sadanud süüdistusi ühes ja teises suunas. Need ei aita midagi. Neist ei teki ühtki uut töökohta, isegi mitte hetkelist lohutust,” kirjutas Keskerakonna esimeheks pürgiv Annika Saarikko.

Lisaks opositsioonile pahandas Marini avaldus ka ettevõtjaid.

„Sügav ohe. Peaminister Sanna Marin annab miljardite viisi investeerivale UPM-ile nõu, kuhu investeerida, ja igatseb tööhõiverohuks koondamiste raskendamist. Selle tee puhul on ettevõtetel sellel maal ees rasked ajad,” kirjutas Soome ettevõtjate esindusorganisatsiooni juht Mikael Pentikäinen Twitteris.

Ettevõtluse Keskliidu esimees Jyrki Häkämies kommenteeris Marini avaldust ajalehele Helsingin Sanomat: „Tuleks arendada koostööd ja ettevõtteid kannustada ehk toon oli ettevõtete ja majanduselu seisukohalt hämmastav.”

Toetust avaldati Marinile oma erakonnast ja ametiühinguliikumisest.

Marin ise kommenteeris tekkinud kära täna Twitteris.

„Veetsin pühapäeva oma perega. Twitteris veedeti pühapäeva ilmselt muul viisil. See räägib arutelukultuurist, kui maksevõimelise suurettevõtte ühiskondliku vastutuse kohta küsimine keset kriisi äratab sellise raevu ja süüdistamise,” kirjutas Marin. „Olen valmis arutama ja otsima ettevõtetele tekkinud probleemidele lahendusi. Tahan, et ettevõtted oleksid edukad ja annaksid tööd. Arutelu teeb lihtsamaks see, kui räägitakse asjast. Näiteks viitamine klassivõitlusele ei ole argument ja räägib eelkõige ajalootusest.”