Maximal on tööportaalis CV Keskus hetkel pea 200 tööpakkumist. Ettevõtte personalijuhi Lea Kimberi sõnul täidetakse töökohad kiiremini kui enne kriisi algust. Teatud töökohtadele kandideerijate arv on viimaste kuude lõikes kohati isegi mitmekordistunud.

“See tähendab ka, et üldkokkuvõttes on vabade töökohtade arv mitu korda väiksem kui enne kriisi puhkemist. Teisalt sõltub see suuresti aga ka ametikohtadest ja piirkondadest. Näiteks on lihtsamaks muutunud lühemat või lihtsamat väljaõpet, aga ka ajutise töötamise võimalust pakkuvate ametikohtade täitmine. Nendeks on komplekteerijad, saalitöötajad kaupluses, öövahetuste saalitöötajad. Kuid endiselt on väga keeruline leida kassapidajaid, koristus- ja transporttöölisi – ehk inimesi, kelle töö on kas füüsiliselt või oma spetsiifika tõttu raske ja pingeline,” kirjeldab Kimber olukorda.

Kitsamate valdkondade spetsialistide leidmine ei ole Kimberi sõnul samuti lihtsamaks muutunud, kuna neid inimesi hoiavad tööandjad iga hinna eest kinni. “Suuremas pildis tuleb aga tõdeda, et demograafiline situatsioon Eestis on endine ehk et elanikkond vananeb ja töökäte puudus on pikaajaline väljakutse. Mündi teine pool on ka meie sektoris välistööjõud - ka väga tänuväärselt tööjõupuudust leevendanud (peamiselt) ukrainlased naasid kriisis ja piirangutest tingituna kodumaale ning neid samavõrra naasnud pole, samas vajadus aga on endiselt olemas,” lisab ta.

Rimil on CV Keskuse portaalis hetkel pakkuda umbes poolsada erinevat töökohta üle Eesti. Jaeketi personalijuhi Kaire Tero sõnul ei ole nemad tajunud, et töötajate leidmine oleks lihtsamaks muutunud. Kandideeritakse küll oluliselt rohkem, kuid sobivate töötajate leidmine on endiselt raske.

“Paljud töötuks jäänud inimesed loodavad täna siiski veel leida tööd samast valdkonnast, kus viimati ametis oldi ja seetõttu ei ole pisut erineva töö vastuvõtmine tihtipeale eelistatud valik. Ilmselt ei ole paljud viimastel kuudel töötuks jäänud inimesed veel ka uue töö otsinguid ette võtnud. Paljud tööandjad püüavad tänastes oludes parandada ka tööjõu kvaliteeti ja võimalik, et nõuded sobivatele kandidaatidele on omajagu tõusnud. Tundub, et tööandjad loodavad täna leida paremate kompetentsidega töötajaid kui varem,” ütleb Tero.

Rimi alkohoolsete jookide ala

Selveril on portaalis hetkel alla poolesaja aktiivse tööpakkumise, personalijuht Tiina Mironova sõnul ei pidanud nad perioodil märtsist maini sisuliselt uute töötajate otsimisega tegelema, kuna vabu töökohti oli väga vähe.

“Selle ajaga võrreldes on praegu teatud ametikohtadele töötajate leidmine suuremaks väljakutseks muutunud, sest tööturg üleüldises plaanis on erandliku kevadega võrreldes normaliseerunud. Oleme sisuliselt tagasi märtsieelses tööturu olukorras,” tunnistab Mironova ja lisab, et kõige keerulisem on leida töötajaid spetsialiseerumist nõudvatele ning hilist tööaega eeldavatele ametikohtadele.

Miks ei avalda jaeketid pakutavat palka?

Jaekettide töökuulutusi sirvides jääb silma, et enamasti ei ole nendes ära toodud pakutava palga vahemikku. Mironova sõnul tuleb see sellest, et tihti on töökuulutuses mitme kaupluse info. “Erinevates kauplustes on ka erinevad palgad. Lisaks sellele sõltub palgapakkumine ka sellest, millised on kandideerija oskused ja teadmised. Lõpliku pakkumise palga osas teeb kaupluse juht töövestluse käigus,” põhjendab ta.

Rimi personalijuhi Kaire Tero sõnul järgivad nad tööturu tavapraktikat ja töökuulutuses töötasu ei avalda. “Kindlasti on töötasu üks olulisemaid otsuse mõjutajaid, eriti just madalamat kvalifikatsiooni nõudvatel ametikohtadel. Leiame, et otsekontakt värbajaga on lisainfo küsimiseks oluline ning seda saab teha peale töökuulutusega tutvumist. Töökuulutus ei tohi olla väga pikk ja nii ei ole võimalik kõike olulist infot ettevõtte ega töö sisu kohta seal kajastada.”

Tero sõnul võib töötasu näitamine hoopis kitsendada valikut mõjutavaid argumente. “Ainult indikatiivsest palganumbrist lähtudes ei saa kandideerija piisavalt infot, et teha parim valik erinevaid nüansse arvesse võttes. Kokkuvõttes leian, et kui valikuid tehakse vaid töötasu järgi, ei garanteeri see hilisemat rahulolu töö ja valitud ettevõttega,” arvab Rimi personalijuht.