Sel hooajal on marjakombainid eriti kuum kaup, hetkel on neid kaubandusvõrgust väga raske soetada, suurematest veebipoodidest on kombainid kõik ära ostetud. Kasuliku poole pöördus lugeja, kes marjul käies märkas lehtedest paljaks kisutud taimi.

“Käisin hiljuti rabas mustikaid korjamas, suur oli minu üllatus kui märkasin, et keegi on marjakombainiga mustikatelt kõik lehed kaasa kiskunud. See ei saa ju ometi taimedele hea olla, kui kõik lehed maha tiritakse,” kirjutas lugeja enda murest.

Maaülikooli aianduse professor Kadri Karp seletab, et mustikataimes moodustuvad õiepungad saagile eelneval aastal. “See tähendab, et praegu pannakse alus järgmise aasta saagile. Taimel on neid lehti vaja kuni külmadeni. Lehtedes toimub fotosüntees, selle kaudu saab taim toitained. Kui nüüd rabistades korjatakse, mustikakorje hakkab juuli lõpus juba, siis see mõjutab järgmise aasta saaki ja talvekindlust.”

Kadri Karp

Karp lisab, et kombainiga ettevaatlikult korjates suurt probleemi ei ole.

Kombainiga korjatakse samuti pohli ja nendele taimedele võib oskamatu korjaja veel rohkem liiga teha. “Temal jäävad lehed talveks, me takistame järgmise aasta saagi moodustamist. Järgmise aasta saagi õiepungad moodustuvad pohladel praegu. Me kahjustame mitut moodi saaki või taime," nendib professor.