2014. aastal oli hoiu-laenuühistutes hoiuseid alla 20 miljoni euro, läinud aastal juba 100 miljonit eurot rohkem. Rahandusministeeriumi finantsturgude poliitika osakonna juhataja Thomas Auväärti sõnul on mõned hoiu-laenuühistud kaugenenud ideest, kuidas ühistu toimima peaks.

Auväärti sõnul loobuvad hoiustajad mõnes ühistus oma õigustest üksikute juhatuse liikmete kasuks.

"Teatud hoiu-laenuühistud väljastavad laene teatud kitsale grupile isikutele, kes võivad tihtipeale olla seotud isikud hoiu-laenuühistu juhtidega. Tegelikult hoiu-laenuühistute laenutegevus peaks pigem keskenduma konkreetse kogukonna või piirkonna ettevõtluse edendamisele," rääkis Auväärt.

Ehkki olulisi otsuseid peaks vastu võtma hoiu-laenuühistu üldkoosolek, kipub otsustajate ring kohati väikseks jääma. "Et liige annab oma otsustusõiguse ära kohe otsustusõiguse alusel ja tegelikult edaspidi kuidagimoodi hoiu-laenuühistu tegevusse või juhtimisse ei sekku," märkis ta ta.

Taolise juhtimisega ühistu meenutab Auväärti sõnul rohkem väikest panka. Lähiajal peaks avalikkuse ette jõudma rahandusministeeriumis valminud eelnõu, mis sellele probleemile lahendusi pakub.