Rahutused tõid Valgevenes kaasa pankadest raha väljavõtu ja valuutanõudluse kasvu. Valgevene valuutareservid kahanevad.

Kaks pangandusallikat rääkisid Reutersile, et Venemaa peaminister Mihhail Mišustin ja rahandusminister Anton Siluanov nõudsid Sberbanki, VTB ja VEB pangajuhtidelt, et nad tagaksid nende pankade Valgevenes asuvate üksuste vene rubladega varustamise.

„Mišustin ja Silunov helistasid riigipankadesse ja nõudsid ,et Valgevene pankadele ei kehtestataks piiranguid ja säilitaksid rublades likviidsust," ütles üks allikas. Teine allikas kinnitas esimese juttu.

Valgevenes kehtestas keskpank Venemaa Gazprombanki Valgevene üksusele Belgazprombankile moratooriumi. Kuna selle panga juht Viktor Babatiko julges esitada Lukašenkale presidendivalimistel väljakutse, pandi mees vangi. Venemaa tugi Valgevenele on kriitilise tähtsusega. Reitinguagentuuri Fitch hinnangul on Valgevene välisrahastusest 47 protsenti Venemaalt ning ülejäänu Euroopast ja Hiinast. Fitchi hinnangul võlgnevad Valgevene pangad vene pankadele 2-2,5 miljardit dollarit.

Valgevenes tegutseb 24 panka, millest ligi 80 protsenti kuuluvad riigile. Valgevenes tegutsevad lisaks vene pankadele ka Euroopa ja Kasahstani pangad.

Klientide hoiustest on 60 protsenti konverteeritavates valuutades. Valgevene keskpank pole võimeline tegutsema viimase laenuandja rollis.