Koroonakriis jääb teise kvartalisse, mille lõikes on selgelt Swedbanki statistika järgi näha, et korterite ostmise arv langes aprillis ja mais üsna drastilised 50 protsenti. Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja sõnul aga hakkas suvekuudel tehingute arv taas tõusma, kuigi augustis oli näha veel miinus 24-protsendilist langust.

Hinnatõus tõi pakkumised

Elukondlik turg on Swedbanki kinnisvara osakonna juhi Ero Viigi sõnul pärast koroonakriisi jõudsasti taastunud. "Tundub, et koroonajärgsel perioodil on kasvanud aktiivsus kinnisvaraturul kiiremini, kui oleks võinud oodata," sõnas ta.

"Uute korterite hinnad on tõusnud, kuid juurde on tulnud pakkumisi, kus pakutakse tasuta panipaika või parkimiskohta," tõi Viik positiivse poole pealt välja.

Huvi tõus väljaspool Tallinna

Väljaspool Tallinna tehtud kinnisvaratehingute maht on Viigi sõnul oluliselt kasvanud. "Kui varem jaotus tehingute arv selliselt, et Tallinna piirkonnas tehti kaks kolmandikku tehingutest, siis kasv muude piirkondade arvelt on olnud nii suur, et tehingud Tallinnas ja väljaspool eestit jaotuvad pooleks."

Viigi sõnul on pank on endiselt valmis koduostjaid finantseerima, tingimused koroonakriisi eelse olukorraga võrreldes ei ole muutunud. "Laenutaotlejate hulk on küll mõnevõrra langenud, kuid see on kuust kuusse tõusuteel. Laenu võetakse mõistlikul määral, keskmine summa, mida taotletakse on alla 100 000 euro," rääkis Viik.

Lõpetuseks rääkis Viik Eesti pankade vahelisest konkurentsist. "Eestis on pankadevaheline konkurents väga tihe. Meie kogemus näitab, et kliendi kodupank teeb alati kõige parima pakkumise intressile," rääkis ta. Viik llisas, et seetõttu on konkureerival pangal keeruline seda üle lüüa ja seda pigem ei tehta.