„Erkkiga töötamine läbi Luminori asutamise ja panga muutumisprotsessi on olnud suur rõõm. Integreerimisprotsess, mida ta on enam kui kolme aasta jooksul juhtinud, on meie regioonis enneolematu ning Luminor on seetõttu edasise kasvu ja arengu jaoks väga hästi positsioneeritud. Soovime Erkkile edaspidiseks kõike head,“ ütles Luminor grupi nõukogu esimees Nils Melngailis.

Luminor asutati 2017. aasta sügisel Nordea ja DNB Baltimaade üksuste ühendamisel. Erkki Raasuke liitus Luminoriga juba selle ettevalmistusprojekti ajal ning juhtis panga piiriülest ühinemist ja Blackstone'i poolt Luminoris enamusosaluse omandamise protsessi. Tema eestvedamisel emiteeris Luminor piirkonna esimesed tagatud võlakirjad, mis on suur panus Balti finantsturgude arendamisse. Nüüd, panga kolmanda muutuste etapi eel, on pikalt panganduses töötanud tippjuht otsustanud ametist lahkuda.

Arvab, et on õige aeg anda teatepulk üle

Raasukese sõnul on tal olnud au nende kolme aasta vältel Luminori juhtida ja ta on väga uhke juhtkonna ja kolleegide saavutuste üle. „Usun, et pank on nüüdseks väga tugeval alusel, millele edaspidiselt tugineda. Seetõttu olengi otsustanud, et on õige aeg anda positsioon üle kellelegi, kel on vajalikud kogemused, et Luminori muutumisprotsess edukalt järgmisesse kasvuetappi viia,“ põhjendas Raasuke oma otsust. Ta usub, et Peter Boseki juhtimisel jätkab pank suurte asjade elluviimist.

Luminor grupi nõukogu esimees Nils Melngailise sõnul ühineb Peter Bosek Luminoriga ettevõtte jaoks väga olulisel ajal, aitamaks pangal järgmist sammu muutuste teel ellu viia. „Ta sobib suurepäraselt juhtima panga järgmist kasvuetappi ja toetama Luminori ambitsioone. Tal on suurepärane maine innovatsiooni, digitaliseerimise ja meeskonna motiveerimise osas ning tal on tugev taust panganduses, mis on Luminorile äärmiselt kasulik,“ märkis Melngailis.

Peter Bosek on seni olnud Austria Erste panga tegevjuht ja Erste grupi jaepanganduse juht. Erste grupil on 47 000 töötajat ja üle 16,1 miljoni kliendi seitsmes riigis paiknevas enam kui 2300 harukontoris. Peter Bosek on Erste grupis töötanud viimased 24 aastat ja olnud selle juhatuses erinevatel ametikohtadel 13 aastat. Ta on juhtinud digitaalse panganduse kasvu, mille eest Erste grupp on Euroopas pälvinud kõrget tunnustust. Austria panga juhi kohal on Boseki viimane tööpäev 31. detsembril.

Luminori tegevjuhikandidaat Peter Bosek ütles, et ta on põnevil ja privileeg on olla Luminori järgmine tegevjuht. „Ma hindan usaldust, mida nii nõukogu kui ka aktsionärid mulle on avaldanud. Luminor on turu juhtiv finantsasutus. Usun, et kasutades ettevõtte rajatud vundamenti, saame kiirendada Luminori positsiooni ja müüki, pakkudes klientidele oma klassi parimaid teenuseid,“ lisas ta. Peter Boseki ametisse asumise peab heaks kiitma Euroopa Keskpank.

Investor kiidab Raasukest tehtud töö eest

Blackstone'i esindaja Nadim El Gabbani sõnul on Erkki olnud silmapaistev tegevjuht ja tänas teda rohkem kui kolme aasta jooksul tehtud märkimisväärsete saavutuste eest. „Ta on juhtinud panganduse uue üksuse loomist kogu Balti riikides. Ettevõtte tugevus on tunnistuseks tema juhtimisele, töökusele ja innovaatilisele mõtlemisele,“ ütles ta.

Samas usub temagi, et Peter Bosek on ideaalne kandidaat selle töö edasiviimiseks. „Ta on Luminori jaoks suurepärane väärtus järgmises muutumisprotsessis, tuues kaasa hulgaliselt kogemusi turu juhtivate digitaalse panganduse võimaluste loomisest. Ootame temaga tihedat koostööd panga järgmise kasvufaasi juhtimisel,“ lisas Gabbani.

Luminor on 900 000 kliendi ja 2500 töötajaga suuruselt kolmas finantsteenuste osutaja Baltimaades, kellel on 2020. aasta märtsi lõpu seisuga 15,6% hoiuste ja 17,6% laenude turuosa. Panga omakapitali maht on 1,6 miljardit eurot, mis tagab Luminori kapitaliseerituse 22% tasemel esimese taseme põhiomavahenditega (CET1).