Pandeemia puhkemisega on paljud karantiinis aega veetvad inimesed pöördunud enam alkohoolsete jookide tarvitamise poole, kirjutab BBC. Aprillis läbi viidud küsitlus näitas, et 21 protsenti britte jõi alkoholi rohkem kui enne karantiini perioodi. Sarnases suurusjärgus suurenes alkoholi tarbimine ka Kanadas.

Lõuna-Aafrika Vabariigis aga kehtestati täielik alkoholimüügi keeld, põhjendusega, et kui inimesed ei saa alkoholi osta, väheneb haiglate koormus nende arvelt, kes sattuvad sinna alkoholitarvitamise või mõne õnnetuse tagajärjel. Sarnaseid piiranguid on kehtestatud ka Tais ja Indias, Keenias keelati alkoholi müük restoranides ja baarides.

Lõuna-Aafrika Vabariigis kestis alkoholimüügi piirang kokku neli kuud.

Keelamine toob ohud

Varasemalt on ajaloos teada mitmeid alkoholi keelde, mis on toonud endaga kaasa täiesti teisi probleeme. Näiteks USAs 1920ndatel ja 1930ndatel, kui keeluajal tekkis palju probleeme maffia tegevusega.

Koroona pandeemia ajal oli mõnedes Mehhiko piirkondades samuti alkohol täielikult keelatud, kuid selle tagajärjel hakkasid kohalikud hankima salaalkoholi, mis sisaldas mürgist metanooli. Ka Lõuna-Aafrikas tekkis keelu ajal alkoholi must turg. Veelgi enam, keelatud olid ka sigaretid, millega hakati samuti mustal turul kauplema.

Alkoholiga seotud ohud

Kahtlemata kaasneb alkoholiga oht tervisele. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on alkohol üks maailma suurimaid terviseriske, mida seostatakse ligi 60 erineva haiguse ja vigastusega, mis toob kaasa 4.5 miljonit surma aastas. Lisaks on alkohol osaline naistevastases vägivallas, mis osas on tänu alkoholimüügi piirangutele olukord paremuse suunas liikunud.

Paljud naised kiitsid alkoholikeeldu just seetõttu, et nad tundsid end sel ajal turvalisemalt ja õnnelikumalt.

Pööre Lõuna-Aafrikas tuli keelu lõpetamise järel, kui erakorralisse meditsiini jõudis kahekordne kogus patsiente, kellest 85 protsenti olid alkoholi tarvitanud ja sattunud autoõnnetustesse, kaklustesse; keda oli pussitatud või tulistatud.

Majanduslik mõju

Harvardi ülikooli majandusteadlase Jeffrey Mironi sõnul toob alkoholimüügi keelamine tihti kaasa rohkem probleeme, eriti kuna just siis hakatakse alkoholi nimme tarvitama ning tekib salakaubandus. Salakaubandusega aga kaasneb tihti vägivald, kehv kvaliteedikontroll, mis võib endaga kaasa tuua mürgistusi ja liigset tarbimist.

Lisaks nendele riskidele kaotab riik salakaubanduse tekkimise korral Mironi sõnul ka maksuraha. Alkoholi maksustamisest tuleb riikide majandustesse arvestatav tulu ja terve sektori keelu alla panemine toob endaga kaasa arvestatava majanduskahju.

Äärmisel juhul võib Mironi sõnul piirata müüki baarides, kuid pigem mitte sellistes kohtades, kust on võimalik alkoholi kaasa osta.