"Töötan keskastmejuhina, palk on umbes kaks Eesti keskmist, ähvardab koondamine. Olen kuulnud, et töötukassa sunnib inimesi toidupoodi kassapidajaks ning kui inimene pole nõus, siis ähvardate kuuhüvitist mitte maksta," kirjutas lugeja enda murest.

"Loomulikult ma pigem olen töötu ja saan oma pool palgast paar kuud ning loodetavasti leian samal ajal kogemusele vastava töö, kui lähen Maximasse 500 euro eest kuus. Kuidas kommenteerite? Kas sunnite töötuid madalapalgalisele tööle, teades, et rahaliselt selgelt inimene kaotab?" küsib ta.

Töötukassa ekspert vastas, et kui inimene otsib aktiivselt tööd ja teeb töö leidmiseks pingutusi, toetab töötukassa teda hüvitiste ja toetustega ning vajadusel ka töö leidmiseks vajalike teenustega ( näiteks koolitused, töötoad). "Inimesi ei sunnita töötuks ega tööle," kinnitab ekspert.

"Küll on paika pandud teatud piirid – et millist tööd pakkuda. Esimese 20 nädala vältel loetakse sobivaks tööks tööd, mis ei ole tervislikel põhjustel vastunäidustatud, mille puhul sõiduks elukohast töökohta ja tagasi ühissõidukiga ei kulu rohkem kui kaks tundi päevas ega rohkem kui 15 protsenti kuupalgast, mis vastab töötu haridusele, erialale ja varasemale töökogemusele. Pakutav töötasu peab olema vähemalt kahekordne miinimumpalk," lisab ekspert.