1. Kui müüte kinnisvara, mis asub kodunt kaugel


Kui peate maamaja näitamiseks sõitma maha kümneid kilomeetreid ja pahatihti kulutama selleks tööaega, siis oleks mõistlikum kaasata objekti müümiseks mõni selle piirkonna maakler. Arvutades kokku, kui palju maksab lisaks kütusele teie aeg ja kuulutuse hoidmine kinnisvaraportaalides, võib maakler end päris ruttu ära tasuda. Lisaks tunneb maakler kohalikke olusid ja temani jõuavad ka ostusoovid inimestelt, kes on just sellest piirkonnast huvitatud. Kuna aga head maaklerid teevad kulisside taga ka omavahel tihedat koostööd, siis teavitavad kolleegid teda inimestest, kes võiksid seesugusest kinnisvarast huvitatud olla, kuid ei ole tulnud selle pealegi, et seda teie alevikust otsida.

2. Kui müüte kinnisvara, milles ise sees elate


Kuigi esmapilgul tundub, et ise sees elades on kinnisvara näitamine ostjatele eriti mugav ja maakleri kaasamine tarbetu, siis psühholoogilises plaanis on asi vastupidi – ostja tahaks seda objekti ette kujutada enda koduna ning praeguste elanike juuresolek võib selle keerulisemaks teha. Veelgi keerulisemaks muutub asi aga siis, kui ostjale mõni korterisse tehtud kujundus- või ruumilahedus ei meeldi. Maakleriga saab ta hõlpsalt läbi arutada, kui raskeks läheks selle koleda pruuni esikukapi mahalammutamine. Aga peremehelt, kes selle kapi ise oma kätega ehitas, ei julgeks ta sellist asja küsidagi.

3. Kui te müüte või üürite välja kinnisvara, kuid te ei ole samal ajal hea fotograaf, müügiguru, jurist, psühholoog või kinnisvaraekspert


Kinnisvara edukaks müümiseks peab tegema isuäratavad fotod, määrama realistliku hinna ja oskama huvilistega kaubelda. Hea maakler on koolitatud kinnisvara pildistama või on tal olemas lepinguline fotograaf, kes oskab teie kinnisvarast leida värske pilgu läbi kõige apetiitsemad nurgad ja need professionaalselt jäädvustada. Hea maakler oskab määrata hinna ja näha läbi, kas huvilise soov hinda tingida on siiras või oleks ta tegelikult valmis kaupa tegema ka küsitud hinna eest. Samuti on maakleril juriidilised teadmised, millised andmed notarile edastada, et notar oskaks tehingu korrektselt kirja panna. Kõige suurem oht on see, et notaril jääb lepingusse märkimata mõni kinnisvaraobjekti puudus, mida müüja unustas talle edastada, sest oli ise selle puudusega juba ära harjunud. Ostja saab seda aga hiljem peidetud veaks nimetada ja nõuda vea kõrvaldamist müüja kulul. Maakler aitab neid probleeme ennetada.

4. Kui te soovite osta või üürida endale kinnisvara


Jah, ka ostja või üürniku rollis kinnisvara otsides tasub võtta maakler. Esmapilgul võib see tunduda tarbetu, sest kuulutused on ju niikuinii kinnisvaraportaalides üleval ja suurem osa otsib juba huvilisi mõne maakleri vahendusel. Aga siinkohal tuleb arvestada, et need on kinnisvaraomaniku värvatud maaklerid, kes lähtuvad tema huvidest. Maakler on veidi nagu advokaat – ei piisa ainult sellest, et vastaspoolel see olemas on, kasulik oleks ka enda huvide kaitseks keegi võtta. Ja ei ole mõtet karta, et kahe maakleri osalusel kulud kahekordistuvad – teie huvides tegutsev maakler võib hoopis tehingu teie jaoks palju soodsamaks tingida.

5. Kui soovite osta või üürida midagi erilist


Helistate vaid loetud minutid pärast kuulutuse avaldamist ja teile vastatakse, et üürnik on juba leitud – paljude jaoks tuttav olukord. Eesti kinnisvaraturg on väike ja kui teid ei rahulda tüüplahendused, vaid tahaksite mõistliku hinna eest midagi haruldasemat, siis on vaja tegutseda väga kiiresti. Mõnikord ei piisa ka sellest – paljud eriti head pakkumised ei jõuagi avalikesse kinnisvaraportaalidesse. Kuna maaklerid teevad koostööd, siis uute ja harvaesinevate objektide puhul pakuvad maaklerid seda esmajärjekorras enda ning oma kolleegide klientidele, kes niisuguse objekti vastu huvi on tundnud. Ja tihti selles voorus ka ostja või üürnik leitakse. Kui võtate endale hea maakleri, võite samuti endale soovitud objekti just selles voorus leida.

Inimeste kogemused maaklerite kaasamisel on seinast seina. Peamine probleem on olnud selles, et inimestel puudus seni võimalus maaklereid teadlikult valida – valdavalt valiti kas büroo tuntuse järgi või täiesti juhuslikult. Ja nii sattusid paljud inimesed kokku maakleritega, kelle jaoks just see konkreetne objekt ei olnud tugevaim külg.

KoduLine’i tasuta otsingu- ja värbamissüsteem loodi selleks, et inimestel oleks võimalus Eesti kinnisvarabüroode maaklereid ja nende tingimusi ühtsetel alustel võrrelda ning teha teadlik valik. Nii viib KoduLine maaklerid kokku just nende tehingutega, mis nende oskustega kõige paremini kooskõlas on. Ja klient ei pea enam valima maaklerit huupi, vaid leiab sobivaima just nende omaduste järgi, mis temale kõige olulisemad. Nii paraneb maaklerite töö kvaliteet ja klientide usaldus maaklerite vastu laiemalt.

Kes on aga veendunud, et soovib oma kinnisvara ikkagi ise müüa, kuulake meie podcast’e – muu hulgas räägime ka sellest, mida teha selleks, et ise tulemuslikult oma kinnisvarale ostja leida.

Jaga
Kommentaarid