Uut tüüpi masinasse võib korraga valada iga suurema taarakoti sisu. Tomra R1 masin suudab plastik- ja plekkpurke sorteerida keskeltläbi viis korda kiiremini kui neid ükshaaval automaati sisestades.

Eesti pandipakendi süsteem on üks parimaid maailmas. Kadaka Selveris avatud taaraautomaat on samm tuleviku suunas. Mugav taaratagastus automaadis, millesse ei pea pakendeid sisestama ühekaupa, saab normaalsuseks juba üsna pea,“ ütles Selver AS-i juhatuse liige Kristi Lomp.

Eelmisel aastal võtsid sama tüüpi automaadid esmakordselt kasutusele Norra, Rootsi ja Soome kaupmehed ning need said oma kasutusmugavuse, lihtsuse, hügieenilisuse ja kiiruse poolest tarbijate seas koheselt populaarseks. Inimeste taaratagastused uute automaatide kaudu suurenesid rohkem kui kaks korda.

„Täielikule prügisorteerimisele üle läinud ettevõttena loodame, et taolised tehnoloogilised uuendused loovad eeldusi ka uute pakendiliikide tagastusvõimalustele,“ rääkis Lomp.

Masin sorteerib iseseisvalt plekk- ja plasttaarat, klaastaara tuleb eraldi sisestada kõrvalasuvasse automaati.

„Ühte kotti panduna muljub raske klaastaara plekkpurgid sageli kortsu, mistõttu soovitame plastik- ja plekktaarat klaastaarast eraldi käidelda, et automaat saaks triipkoode kiirelt ja efektiivselt lugeda,“ ütles pakendiautomaatide tarnija Tomra Service müügijuht Jüri Lillemägi.

“Usume, et nutikad kaupmehed hakkavad uusi automaate ka mujale Eestisse paigaldama, et tarbijate elu senisest mugavamaks teha ning keskkonnahoiule veelgi enam kaasa aidata,” lisas Lillemägi.

Järgmine uue põlvkonna taaraautomaat saab lähiajal püsti Tallinna Sadamas.