Eestist Lätti sisenemisel kehtib reisijatele 10-14 päevane eneseisolatsiooninõue. Samas on Läti teinud hulga erandeid. Riiki võib läbida kasutades 12-tunnist “transiidiakent”, sellisel juhul eneseisolatsiooni ei nõuta.

Võimalusest on kinni haaranud Lätis tegutsevad ja enamasti Eesti klientidele suunatud kauplused, SuperAlko teeb sotsiaalmeedias lausa kampaaniat ja kutsub inimesi poodlema.

“Et uudiseid valesti ei mõistetaks, täpsustame: Läti territooriumile on võimalik siseneda ilma 14-päevase eneseisolatsiooni kohustuseta, läbides riiki transiidina ja kandes avalikus kohas maski,” seisab kirjas postituse juures, mida inimestel jagada palutakse. Info liigub aktiivselt ka erinevates gruppides.

“Küsin igaks juhuks üle! Kas saab alkos ära käia siva, ilma et mingit jama tuleks? Või ei ole mõtet? küsib huviline Facebookis. Talle kinnitatakse, et võib minna küll, piirid on lahti.

SIA Aldar Latvia juhatuse liige Lauri Uibo kinnitab, et nad on enda kliente sellest võimalusest informeerinud. “Kliente oleme läbi sotsiaalmeedia informeerinud, võimalusest siseneda Lätti kuni 12 tunniks Läti läbimiseks transiidina. Ilma ööbimiseta ning siseruumides on maskide kandmine kohustuslik.”

Välisministeerium soovitab “vältimatu vajaduseta hoiduda” rahvusvahelisest reisimisest. Piirikaubanduse osas ei soovita seisukohta võtta, kuna tegemist on Läti kehtestatud reeglitega.

Läti saatkond ei kiida käitumist heaks

Läti saatkond seletab, et 12 tundi transiidiks on lubatud kahel eesmärgil: sõita läbi Läti territooriumi ning liikuda läbi rahvusvahelise transpordikeskuse kodumaale. Transiidi ajal peab isik kandma maski.

“12 tundi ei ole mõeldud “võimaluse aknana” poodlemiseks,” on saatkond resoluutne.

“Läti-Eesti piiril puudub püsiv kontroll. See tähendab, et iga inimene vastutab ise selle eest, kuidas ta teiste riikide reegleid täidab,” lisab saatkonna esindaja.