IKEA otsib pidevalt viise, kuidas inimesed saaksid kodus tervislikumat ja jätkusuutlikumat elu elada, mistõttu eemaldab ettevõte oma ülemaailmsest kodusisustuse tootevalikust 2021. aasta oktoobriks kõik leelispatareid, mida ei saa laadida. Selle otsusega loodab IKEA innustada tarbijaid valima tavapatareide asemel laetavad patareid. Laetavate patareide regulaarne kasutamine aitab tarbijatel säästa nii raha kui ka vähendada kodus tekkivate jäätmete hulka.

Ühekordsed patareid mõjutavad keskkonda

Mitmed uuringud näitavad, et võrreldes laetavate nikkel-metallhüdriidpatareidega (NiMH-patareid) on leelispatareide mõju keskkonnale suurem, kui neid kasutatakse tavalistes majapidamisseadmetes, mis tarbivad palju energiat. Sellised seadmed või esemed võivad olla näiteks mänguasjad, taskulambid, kaasaskantavad kõlarid või fotokaamerad.

„Tarbijatele, kes kasutavad tihti patareisid, on leelispatareidelt laetavatele patareidele üleminek kindlasti kasulik ning aja jooksul on võimalik märkimisväärselt kokku hoida – seda nii keskkonna kui ka rahakoti puhul. IKEA müüs eelmisel aastal üle kogu maailma umbes 300 miljonit leelispatareid, seega näeme tohutut potentsiaali inspireerida oma külastajaid muutma oma eluviisi ja kasutama laetavaid patareisid,“ ütles IKEA Baltikumi kommunikatsioonijuht Renata Dante.

Arvutused näitavad, et kui kõik IKEA külastajad hakkaksid leelispatareide asemel kasutama laetavaid patareisid, kasutades neid seadmetes, mis tarbivad pidevalt palju energiat ja laeksid neid üksnes 50 korda, siis tekiks kogu maailmas ühes aastas umbes 5000 tonni vähem jäätmeid.

Muudatus jätkusuutlikkuse suunas toimub rahvusvahelisel tasandil. Praegu jäävad IKEA tootevalikusse veel liitiumioon nööppatareid PLATTBOJ, sest mõned seadmed, mida IKEA müüb, töötavad ainult nööppatareidega.