Kasuliku poole pöördus inimene, kes väljendas nördimust pikkade järjekordade üle, mis on toonud kaasa omapärase “äritegevuse” ühismeedia gruppides. “Sellest on juba kujunenud äri, et inimene paneb endale aja ning siis müüb selle kuni 400 euro eest edasi.”

Maanteeameti eksamiosakonna juhataja Tarmo Vanamõisa sõnab, et nad on taoliste gruppidega kursis. “Keskkonnad ei tegele ainult eeltooduga, vaid seal arutatakse ka eksamite teemadel ja küsitakse nõu. Eksamiaja ostmisega ei pruugi inimene siiski aega saada ning on tõenäoline, et nii ostja kui ka müüja jäävad sellest ilma,” hoiatab ta.

“Maanteeamet avas avaliku päringu, mis on leitav SIIT. Isik saab endale aja leida logides e-teenindusse, sest ainult nii saab kindel olla, et pakutav aeg arvestab juhikandidaadi profiili ja erisustega,” õpetab Vanamõisa.

3. oktoobri seisuga tuleb enamikes linnades oodata eksamit järgmise aastani. Jõhvis, Rakveres ja Tallinnas on võimalik eksamiaega kirja saada detsembriks. Täpsemalt saab järjekordade pikkust vaadata ülalpool lingitud avalikust päringust.

Järjekordi on pikana hoidnud eksamineerijate haigestumine

Maanteeamet võttis suvel lisaks tavapärasele järjekorrale vastu veel umbes 4000 kriisi ajal ära jäänud eksamit. “Saime sellega edukalt hakkama, kuigi eksamineerijate puhkuste ja lisatöö arvelt,” tunnistab Vanamõisa.

Augustis aga haigestusid Jõhvis eksamineerijad, seetõttu jäi ära üle 400 eksami. Nende asendamine venitas järjekorra pikemaks.

Juulis oli suureks probleemiks ka eksaminandide kehv ettevalmistus, paljud läksid eksamile “lihtsalt proovima”, selline tegevus venitas omakorda järjekorrad pikaks. Vanamõisa sõnul on olukord paremaks muutunud.

“Kui vaadata statistikat, siis nende õpilaste tulemused, kes asusid õppima uue-, muudetud määruse ja eksamite hindamise tingimistes, on hetkel paremad ja selle üle on mul väga hea meel. Rääkides korduseksamitest, siis üheksa kuuga oleme vastu võtnud 25 929 sõidueksamit ja nendest on korduseksameid 12 192. Neljandat ja rohkem korda on eksamil käinud 3173 isikut, neist kümme ja rohkem 196 isikut. Jätkuõppele (isik suunatakse autokooli, kui ei ole sooritanud kolm korda sõidueksamit) oleme suunanud 611 isikut. Kui rääkida teooriaeksamitest, siis selle läbivus on hea ja küündib üle 70%, aga ikkagi on meil inimesi, kes on suutnud mittesooritada oma 25. või 33. teooriaeksami.”