Eesti tööstuste suurt probleemi – madalat produktiivsust – parandada aitav Eziil arendab tehastele tootmisjuhtimise tarkvara, tõstes tootmise efektiivsust läbi parema koostöö protsesside vahel. Ettevõte automatiseerib tööprotsesse, nagu müük, varude juhtimine, tööde planeerimine ja raporteerimine, et saavutada läbipaistvus tootmises.

„Kui sul puudub täielik ülevaade oma tootmisest siis sa teed otsuseid arvamuste, mitte faktide põhjal. Õppetunnid tuleb aga kinni maksta ettevõttel kasumi arvelt,“ sõnas Eziili kaasasutaja ja tegevjuht Maido Janke. 2016. aastal asus Janke koos Kaido Karu ja Tiit Remmeliga ehitama enda sõnul maailma parimat tootmistarkvara, mis lisaks protsesside reaalajas jälgimisele võimaldaks seadistamist, vastavalt tootmise eripäradele.

Kaasatakse nimekaid tegijaid

Äsja saadud rahastusega asub Eziili meeskond välja arendama lisafunktsionaalsust projektitootmistele, kus täna endiselt veel Excel'i tabeli abil protsesse juhitakse. Eesti-Norra koostööprogrammi Green ICT 700 000-eurose tootearenduse rahastuse abil soovib Eziil projektitootmiste planeerimise protsessi oluliselt lihtsustada. Projekt viiakse ellu koos nimekate tööstussektori ja IT-valdkonna tegijatega, nagu Viljandi Metall, Nordic Shelter, Energex, Mobi Lab ja Thorgate.

Rahastusringi panustasid ka mitmed fondid ja investorid, sealhulgas Lemonade Stand, Thorgate Ventures, Tiksoja Puidugrupi omanik Hanno Murrand ning Pipedrive kaasasutaja Martin Henk. 350 000 euro suuruse investeeringu nimekirja kuulub ka teisi tuntud investoreid ja ettevõtjaid nagu rahapesu tõkestamise idufirma Salv kaasasutaja Taavi Tamkivi ning energeetika valdkonna tippjuht Ahti Puur.

Investeeringuringi juhtinud Lemonade Standi juhtivpartneri Siim Telleri sõnul on tootmise digitaliseerimine maailmas selge trend ja turg hüppeliselt kasvav. „Eziili süsteemne lähenemine äriprotsessidele kajastub tugevalt ka nende tootes ja kliendibaasi kasvus. Varasele investorile on see selge märk, et tiimi ootab ees kiire kasv nii Eestis kui välisturgudel,“ lisas ta.

Tootmistarkvara turul, kus täna domineerivad ERP (ettevõtte ressursi planeerimine) ja MRP (planeerimisvahend tarneahela juhtimiseks) süsteemid, paistabki Eziili SaaS (tarkvara kui teenus) platvorm silma oma samm-sammulise lähenemisega tarkvara juurutamisel ning suure ühilduvusega teiste süsteemidega.

Neljanda tööstusrevolutsiooni laineharjal investeerivad hiljutise PWC uuringu järgi üheksa tööstusettevõtet kümnest tehaste digitaliseerimisse, et tootmise efektiivsust tõsta. Nelja aasta jooksul on Eziil haaranud 5%-se turuosa oma tootmisklientide segmendist Eestis. Ettevõte on võtnud enda vedada reaalajas tootmise ülevaate muutmise valdkonna standardiks.

Tarkvara, mis aitab rohkem tööd ära teha

Eziili tarkvara kasutavad juba mitmed tuntud tööstusettevõtted nagu Sunorek, Cleveron, Viljandi Metall, Interchemie, Softrend ja Arras Construction Furniture. Sunoreki erimõõdus mööblilahenduste kaubamärgi Tank Indoors tehase juhi Karto Kõrvi sõnul toimus veel kolm aastat tagasi kogu tootmise jälgimine jagatud Exceli tabelis.

“Tehtud töö märgiti paberile ja igal hommikul korjas tootmisjuht need kokku ning sisestas info tabelisse,” sõnas ta, lisades, et Eziili kasutamine teeb kõik kompaktseks. "Me võidame aega, mille võrra saame reaalselt rohkem tööd teha," rõhutas ta.

Viljandi idufirmast, selle sünniloost, asutajatest ning kiiresti arenevast meeskonnast kirjutas selle aasta veebruaris lähemalt ka Ärileht. Muuhulgas rääkis Maido Janke siis ka sellest, kuidas Eziilis kujundatakse palju töökohti inimeste loomulike omaduste ja oskuste ümber. „Me pigem oleme läinud seda teed, et oleme väga pikalt otsinud, kraadinud ja valideerinud ning siis – kui oleme inimese valikus kindlad – oleme ta võtnud,” lausus ta.

Lisaks hiljutisele rahakaasamisele sai Eziil ka mullu sügisel 300 000 euro suuruse rahasüsti, mida juhtis riskikapitalifond Superangel Marek Kiisa eestvedamisel. Siis investeeris ettevõttesse teiste hulgas ka Singapuri investor Sonny Aswani, kes on investeerinud kümnetesse Eesti idufirmadesse.

Veel käesoleva aastanumbri sees plaanib ettevõte siseneda maailma ühe suurima tootja Ühendkuningriikide turule, mille aastane kogutoodang küündib ligi 400 miljardi naelani.