Hollandlased leidsid vastuse - teie tööandja. Selleks kuluks peaks olema keskmiselt kaks eurot tööpäeva kohta, kirjutab Reuters.

Lisaks kohvi, tee ja WC-paberile puudutab hüvitis ka täiendavat maagaasi-, elektri- ja veekulu ning ka laua ja tooli kulumist.

Tulemuse arvutas välja uurimisinstitutsioon NIBUD, kes uurib eemal töötamise täiendavaid kulusid.

Selline arvutus võib tunduda kord sajandis esineva viiruse ajastul tühine, kuid ekspertide sõnul võib tavapärane kontoris töötamine oluliselt väheneda.

Holland on juba juurutamas NIBUDi uurimistulemusi, pakkudes kodus töötavatele bürokraatidele sel aastal lisaks 363 eurost COVID-19 preemiat. Alguspunktiks võeti märts, kui algasid liikumispiirangud.

Kaks eurot päevas käib keskmise töötaja kohta, kuid tegelik kulu võib suuresti erineda kodustest kütte- ja veekuludest. Arvestuses pole uue mööbli, arvutite, telefonide ja muu varustuse kulusid, mille töötajad peaksid kontoris töötades saama nautida.

Ka teised riigid kohanevad uue kodust töötamise reaalsusega, kuna paljudel töötajatel on kahanenud isu täisajaga kontoris töötamise juurde tagasi pöörduda. Seda ka pandeemia möödudes. Hispaania kohustas tööandjaid maksma kodukontori töös hoidmise ja varustuse eest. Saksamaal arutatakse tööseadusesse eemal töötamise sissekirjutamist. Prantsusmaal võeti vastu seadus, mis piirab töötajate kohusutst lugeda tööaja välisel ajal eposti. Suurbriannia kaalub pandeemia ajal kodus töötamisega seotud varustuse ostmisel kulude maksutuludest mahaarvamise võimalust.

Kuid nii põhjalikult nagu hollandlased on asja võtnud vähesed.

"Valitsus näitab head eeskuju," ütles Hollandi suurima ametiühingu FNV juht Jaose Kager. Tema soov on, et kõik kodus töötajad saaksid NIBUDi poolt välja toodud suuruses kompensatsiooni.

Kui paljud FNV liikmed peavad töökohas töötama, siis näiteks enamus panga-, kindlustuse- ja kõnekeskuste töötajad on alates märtsist kodus tööd teinud. Seevastu AkzoNobeli tehaste ja Heinekeni õllepruulijad peavad töökohas tegutsema. Umbes 80 protsenti Hollandi töötajatest on kaetud kollektiivlepingutega.

ABN Amro pank maksab töötajate kodukontori sisustamise eest, kuid jooksvad kulud on alles vaidluste objektiks.

Hollandi tööandjate assotsiatsiooni AWVNi pressiesindaja Jannes van der Velde ütles NIBUDi arvestuse kohta, et need ei sisalda kodus töötamise positiivseid külgi.

"Inimesed saavad tänu kodus töötamisele nautida ka palju vaba aega," märkis ta. Jutt käib umbes tunnist ajast päevas, mis muidu kuluks kodust tööle sõitmiseks. Tema sõnul peaks vähendama autokompensatsiooni ja muid transpordikulusid.