„COVID-19 tõttu ära langenud turustusvõimalused nii Eestis kui ka eksportturgudel on avaldanud mõju Eesti toidutööstustele, mistõttu tuleb leida vahendid likviidsusprobleemide lahendamiseks ning konkurentsivõime tagamiseks,“ ütles maaeluminister Arvo Aller.

Toetuse eesmärk on aidata lahendada välisturgudel põllumajandustooteid ja toidukaupu turustavate ettevõtete likviidsusprobleeme, mis on tekkinud COVID-19 tõttu ning säilitada seeläbi ettevõtete müügivõimekus ja konkurentsivõime.

„Ettevõtete jaoks on määrava tähtsusega turustusvõimaluste taastumine välisturgudel ning uute ärikontaktide leidmine, mis aitab raskustest võimalikult kiiresti välja tulla,“ märkis Aller.

Toetust antakse põllumajandustoodete töötlemise ja turustamisega tegelevatele mikro-, väikese ja keskmise suurusega ettevõtjatele (VKE), kelle majandustegevusele on COVID-19 kriis avaldanud negatiivset mõju.

Toetust saab taotleda COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse puhangust tulenenud kriisikahjude osaliseks hüvitamiseks kavandatud teavitus- ja müügiedendustegevusteks. Meetme rakendamiseks taotles maaeluministeerium riigiabi loa Euroopa Komisjonilt, mille viimane 6. oktoobril 2020 ka heaks kiitis.

Meetme eelarve on 1,52 miljon eurot. Selle raames toetatakse põllumajandustoodete töötlemise ja turustamisega tegelevaid ettevõtteid kuni 25 000 euroga. Taotluste eeltäitmise avab Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) perioodil 21.-27. oktoober ning taotlusi saab esitada ajavahemikus 28. oktoober kuni 4. november käesoleval aastal.