Alla 100 000 elanikuga Andorras on koroonaviirusesse nakatumise kordaja ülikõrge 1496,5 saja tuhande elaniku kohta. Turismi, müntide ja postmarkide väljalaskmisega raha teeniv Prantsusmaa ja Hispaania vahel asuv Andorra sai reedel IMFilt kvoodi, mis määrab ära võimaliku finantseerimise suuruse kui ka hääleõiguse organisatsioonis. Selle suuruseks on 82,5 miljonit erilaenamise õigust (SDR) ehk 116,4 miljonit dollarit.

„Andorra ees seisavad nii lühi- kui pikaajalised väljakutsed, mis on sarnased teistele Euroopa ja IMFi liikmesriikidele, mida on võimendanud koroonaviirus," ütles IMFi tegevdirektor Kristalina Georgieva.

Reitinguagentuur Fitch prognoosis juulis, et Andorra majandust tabab tänavu ränk kukkumine, mille käigus majandus kahaneb 11,4 protsenti. Turism kahaneb poole võrra, kirjutab Reuters. Andorra krediidireiting on BBB+. Tuleval aastal peaks Pürenee poolsaarel asuva riigikese majandus kasvama 4,3 protsenti.

Maailmapanga läinud aastastel andmetel oli Andorra rahvaarv 77 142 ning majanduse kogutoodang 3,15 miljardit eurot, mistõttu riik kuulub rikaste riikide hulka. Kuigi riik kasutab eurot, ei kuulu ta euroalasse ega Euroopa Liitu. Samuti pole Andorral keskpanka, kuid riik mündib eurosid.

IMFi hinnangul annavad väliskaubandus ja turism ligi 40 protsenti Andorra majanduse kogutoodangust. Mullu külastas riiki ligi kaheksa miljonit turisti, kes nautisid mägedes käiku ja mäesuusatamist. Finantssektor andis viiendiku majanduse kogutoodangust.