Alustava ettevõtja elu lihtsamaks muutmiseks lõi Startup Estonia koostöös Eesti juhtivate advokaadibüroodega juriidiliste dokumentide näidiste paketi, mille kasutamine on kõigile tasuta. Näidisdokumentidest saavad lisaks abi ka need ettevõtjad, kes soovivad kaasata investorit, kaitsta oma ärisaladusi või laieneda välisturgudele.

Mudeldokumentide loomist ja uuendamist eest vedanud Startup Estonia kogukonna arendusjuht Liisi Org ja advokaadibüroo Ellex Raidla vandeadvokaat Antti Perli toovad välja viis soovitust, mis aitavad vältida ettevõtlusega alustamisel vigu.

1. Ära usalda internetis leitud näidiseid, kasuta usaldusväärset mudeldokumentide paketti


Kasuta Startup Estonia kodulehel olevat lepingute näidiste ehk mudeldokumentide paketti, kuhu on koondatud parimad teadmised ja täna kehtiv maailmapraktika ning mille valmimisse on panustanud Eesti tippadvokaadid.

"Kui mõni lepingu punkt tekitab küsimusi või vajab muutmist, tasub kindlasti kindlasti pöörduda juriidilise nõustaja poole. Lepingu punktid on sageli omavahel tihedalt seotud ning tuginevad tihti konkreetsetele seaduse sätetele, mistõttu võivad asjatundja abita tehtud muudatused tekitada ebaselgust ja ka negatiivseid tagajärgi," soovitas advokaadibüroo Ellex Raidla vandeadvokaat Antti Perli.

2. Kasuta mudeldokumentide paketti osaühingu põhikirja loomisel


Osaühingu põhikirja loomisel on alustavale ettevõtjale abiks nii eesti- kui ingliskeelne põhikirja versioon, mille saab esitada Eesti äriregistrile. Põhikiri tuleb enne äriregistrile esitamist kinnitada ka korrektse osanike otsusega.

3. Korrektne asutajate leping on ettevõtte alusdokument


Mõtle läbi asutajate rollid ja määra nende osaluste suurused. Mudeldokumentide hulka kuuluv asutajate leping (founders agreement) pakub lahendusi olukorraks, kui asutaja lahkub ettevõttest. Mudeldokumentide pakett sisaldab ka osanike tabelit (cap table), mis võimaldab testida, kuidas muutuvad asutajate, töötajate ja investorite osalused investeeringute kaasamise käigus.

4. Pööra tähelepanu kommentaaridele, mida oma ala tippspetsialistid on lisanud kõikidesse olulistesse dokumentidesse


Kommentaarid hõlbustavad ettevõtjal valikute tegemist ja keerulisematest terminitest arusaamist. Kuigi kommentaare on lisatud mitmete punktide kohta, on siiski soovitatav enne lepingu allkirjastamist lasta täidetud leping üle vaadata juriidilisel nõustajal.

5. Liitu Eesti startup-kogukonnaga


Alustaval ettevõttel tasub ühineda startup-kogukonnaga ja olla selle aktiivne liige, mis aitab luua koostöösuhteid ja saada vajalikke ärikontakte. Eesti startup-kogukond on väga toetav - hea meelega jagatakse nii teadmisi ja parimaid praktikaid kui ka oma kogemusi ning õigete kontaktide ja partnerite leidmine loob õnnestumiseks vajaliku vundamendi. Kindlasti tasub endast märku anda lisades enda andmed Eesti iduettevõtete andmebaasi Startup Estonia kodulehel ning jälgida uudiseid ja kutseid erinevatele koosviibimistele ja tasuta koolitustele sotsiaalmeedias.

Startup Estonia veebilehel avaldatud mudeldokumentide pakett sisaldab kokku 22 põhilist lepingut ja dokumenti, mida iduettevõtjad ja investorid alguses kõige enam vajavad. Näidisdokumentide allalaadimine ja kasutamine on kõigile tasuta. Dokumentide näidiste ettevalmistamisel osalesid advokaadibürood Ellex Raidla, Cobalt, Eversheds Sutherland, TGS Baltic, Hedman Partners, Sorainen, Fort Legal, Triniti ja Njord.

Alustavale ettevõtjale mõeldud näidisdokumentide pakett on kõigile tasuta kättesaadav Startup Estonia kodulehelt