Vaske on aastasadu kasutatud erinevatel elualadel, muuhulgas meditsiinis ja kiire käibega müntide tootmisel. Samas ei osata Copper Shieldi tootva Metroprint Systems juhi Peeter Poomi sõnul veel tänapäevalgi vase antibakteriaalseid ja -mikroobseid omadusi igapäevaelus piisavalt ära kasutada.

"Lähtusime eeldusest, et iga uus on äraunustatud vana. Erinevate uuringute järgi püsivad levinumad viirused ja gripp roostevabast terasest pindadel kaks kuni kolm ööpäeva, samas kui vaskpind hakkab baktereid ja viiruseid hävitama kohe pärast kokkupuudet. Mõne tunniga on hävinenud 99,9% bakteritest ja viiruseosakestest ning USA Synergy Diagnostic Laboratory uuring tõestas näiteks COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 hävinemise laborikatses juba viie minutiga. Seejuures on tegemist antimikroobse metalliga, kuhu pole segatud ühtegi täiendavat kemikaali," kirjeldas ta. „Roostevaba terast katab tihedal kasutamisel kordades rohkem baktereid ja viiruseid."

Ostukäru käepideme katmine vasekihiga.

Eestis haaras esimesena innovatiivsest ideest kinni K-rauta kauplusekett, mis laskis esmalt oma Tondi kaupluses kleepida vaskkattega üle kõik ostukärude ja -korvide käepidemed ning ukselingid. K-rauta turundusjuhi Kristina Kovalkova sõnul on kett juba varakevadest saati otsinud erinevaid võimalusi oma klientide ja töötajate tervise tagamiseks, et ostjad tunneksid ennast poes turvaliselt.

"Olime kevadel esimene poekett Eestis, mis võttis koheselt kasutusele kõikvõimalikud meetmed viiruse ennetamiseks ja hakkas piirama külastajate arvu," ütles Kovalkova. „Desinfitseerime kõiki pindu jätkuvalt igapäevaselt, aga oleme otsinud ka tõhusamaid valikuid ja vask paistab olevat just see ühelt poolt igivana, aga teisalt tänases päevas innovaatiline lahendus erinevate viirustega võitlemiseks. Alustasime suure külastatavusega Tondi K-rauta kauplusest ja liigume peatselt edasi teiste poodidega."

Vasest kaetud käepidemed on antibakteriaalsed.

Copper Shieldiga on Peeter Poomi sõnul võimalik katta pea kõiki sagedasti puudutatavaid pindasid, näiteks käepidemeid, käsipuid, ukselinke ja lüliteid. „Seejuures säilib baktereid ja viiruseid hävitav toime pika aja vältel, meie anname aktiivselt kasutusel olevatele pindadele viieaastase garantii," lisas ta.

Innovaatiline vasest iseliimuv Copper Shield on õhuke, paksusega alla ühe millimeetri, mistõttu annab seda lihtsasti painutada ja paigaldada erinevatele käepidemetele või torujatele pindadele. Pinnakate põhineb 99,9% naturaalsel vasel ning on taaskasutatav.

Copper Shieldi välja töötanud Metroprint Systems on 2000. aastal loodud Eesti trükiettevõte, mis pakub laialdast valikut digitrüki tooteid: bännereid, lippe, paberplakateid, kleebiseid, silte, viitasid, esitlustarvikuid ning ka erilahendusi ja mitmeid reklaamtooteid. Tänavu, oma 20. juubeliaastal tunnustas Krediidiinfo Metroprint Systemsit tiitliga "Edukas Eesti Ettevõte 2016–2020".