Luminori liisingu juht Andrus Soodla ütles, et nende kahe liisingutüübi vahel valides pole õigeid ja valesid valikuid, vaid lähtuma peaks sellest, kas klient tahab liisingu lõppedes saada auto omanikuks või mitte.

„Kui on kindel soov ja plaan soetada endale oma auto, tasub võtta kapitalirent, mis sisuliselt on auto väljaostmine järelmaksuga,“ rääkis Soodla. „Lepingu lõpus kuulub vara sulle ning auto vormistatakse sinu nimele. Näiteks, kui võtad kapitalirendi viie aasta peale, tähendab see seda, et viie aasta jooksul tuleb ära maksta kogu auto väärtus,“ lisas ta.

Teisalt kasutusrent sobib Soodla sõnul siis, kui soovitakse autot küll kasutada, aga mitte omada. Kasutusrendi eeliseks on väiksemad kuumaksed, sest lepinguperioodi jooksul ei tule maksta ära kogu auto väärtust. Liisinguperioodi lõpus jääb tavaliselt alles auto jääkväärtus ehk 20–30 protsenti alghinnast.

Kasutusrent on Soodla sõnul selles mõttes paindlik valik, et lepingu lõppedes võib muuta meelt ja otsustada auto siiski endale osta. „Selleks tuleb lihtsalt kas rendiperioodi pikendada, et osamaksetega jääk ära tasuda, või see summa kohe ära maksta. Kui sa lepingu lõppedes autot välja osta ei taha, tuleb see lihtsalt tagastada liisingettevõttele, kes selle maha müüb,“ selgitas Soodla.

Sissemaks on kasutusrendi ja kapitalirendi puhul sama ehk 10–20 protsenti auto summast ning peamine erinevus seisneb igakuistes maksetes. Kasutusrendi puhul on sama lepingu pikkuse korral kuumaksed väiksemad, sest eesmärk ei ole kogu auto väärtus liisingu jooksul ära tasuda.

Liisingupakkumist saab küsida juba autosalongis. See protsess käib kiiresti — sageli tuleb vastus taotlusele juba samal päeval. Protsess võib võtta natuke kauem aega siis, kui klient on valinud kallima auto või kui tal on teisi krediidikohustusi ja sissetulekuallikad, mis vajavad täpsustamist.

Siiski on vahel auto väärtus või jääkväärtus selline, et mõistlikum on võtta selle väljaostmiseks hoopiski näiteks tarbimislaen. Luminor pakub auto ostmiseks tarbimislaenu siis, kui auto väärtus jääb alla 8000 euro.