„E-sigarettide populaarsuse kasvuga on tulnud ka tollil tööd juurde. Näeme, et inimesed ei tea, et välismaa veebipoodidest postiga tellitud e-sigaretid ja e-vedelikud lähevad keelatud kauba alla,“ ütles Maksu- ja Tolliameti posti tollipunkti juhataja Meril Klaos. Nii on toll tänavu tuvastanud juba ligi 1200 e-sigarettidega seotud rikkumist.

Eraisikult eraisikule võib ka näiteks ravimeid ning tubakatooteid saata, mis välismaa kauplusest tellides läheksid keelatud kauba alla, kuid ka siin tuleb meeles pidada piiranguid. „Sageli eksitakse kogustega, sest lubatud on saadetised, mis sisaldavad kuni viis avamata pakendit,“ tõi Klaos näiteks. Samuti tuleb tema sõnul olla tähelepanelik postiga toidulisandeid tellides, sest mõne teise riigi toidulisand võib osutuda Eesti seaduse mõistes ravimiks.

Teiseks murekohaks on võltsitud tooted. Näiteks tuntud brändide odavamad liba-versioonid, mis samuti tollist läbi ei pääse „Kõige rohkem esineb rikkumisi kaugmüügi puhul ehk kui eraisik tellib kaupa välismaa ettevõttelt. Sellisel juhul soovitame alati kontrollida MTA kodulehelt üle, milliste saadetistega võib probleeme tekkida,“ ütles Klaos.

Kui toll leiab piiril keelatud kaupa, siis see konfiskeeritakse ning hävitatakse. Pikemalt saab saadetiste kohta lugeda EMTA lehelt.