1. Ole kriitiline, kui jälgimisinfo sissekanne näitab Eestit

Tähele tasub panna seda, et kui tracking-keskkonda tekib paki kohta esimene sündmus, mille asukohaks kuvatakse „Eesti”, tähendab see sageli seda, et saadetis on saatjariigi eksporditerminalist Eesti poole väljunud. See tähendab, et füüsiliselt Eesti pinnale jõudmiseks võib kuluda lennutranspordi puhul veel mitmeid päevi, laeva- või raudteetranspordi puhul nädalaid või isegi kuid.

Näiteks liigub viimasel ajal arvestatav hulk AliExpressist tellitud saadetisi läbi Läti Posti ja paraku kuvab AliExpressi jälgimissüsteem juba saadetise Lätti jõudes eksitava info, justkui oleks see sihtriiki jõudnud. Füüsiliselt Eesti pinnale jõudmiseks võib kuluda veel mitmeid päevi või isegi nädalaid.

Just eksitav jälgimisinfo loob klientidele sageli mulje, justkui pakid viibiks pikemat aega Eestis ootel. Tegelikkuses tekib viivitus kõige sagedamini just rahvusvahelises tarneahelas, kus Omnival on saadetise mõjutamiseks vähe võimalusi. Seetõttu on adekvaatse tarneinfo saamiseks kõige parem viis jälgida Omniva kodulehe jälgimisinfot – kui saadetise asukohaks on märgitud „sorteerimiskeskus”, tähendab see, et pakk on Eestis ja peatselt kliendini jõudmas.

AliExpressi jälgimisinfos esineb ka olukordi, kus saadetise kohta on üleval märge „teele pandud” või „shipped”, kuigi tegelikult pole kaup veel Hiinast lahkunud ja on alles sihtriiki jõudmiseks sobiva transpordilahenduse ootel. Eksitava info kuvamine on tingitud sellest, et AliExpress on mittejälgitavate saadetiste puhul (saadetise koodialgus on sel juhul enamasti U- või S-täht) arendanud oma jälgimissüsteemi selliselt, et teatud aja möödumisel uuendatakse automaatselt saadetise staatust vastavalt sellele, millisesse tarneprotsessi etappi saadetis peaks olema jõudnud. Praegu aga ei toimi protsessid tavaolukorra eeldustel ja kiirusega ning seetõttu ei vasta ka AliExpressi track & trace staatused saadetise tegelikule asukohale.

Sellises olukorras ei saa tarbijat aidata ka Omniva klienditeenindaja ja klienditoega kontakteerumine ei kiirenda saadetise liikumist. Üks võimalik soovitus on uurida saadetise staatust veebilehel. Kui tegemist on registreeritud, jälgitava saadetisega (saadetise koodialgus on üldreeglina L- või R-täht), siis meie kogemuse põhjal on tegemist üpris usaldusväärse saadetiste liikumise jälgimislahendusega, mille info pärineb otse postide ja logistikaettevõtete infosüsteemidest.

Mittejälgitava saadetise puhul aga ei olegi usaldusväärset võimalust saadetise teekonna jälgimiseks. Klient saab südamerahu tagamiseks AliExpressi platvormil müüjaga kontakteeruda ja küsida kinnitust, kas pakk on ikka teele pandud ning vajadusel pikendada ostukaitse perioodi, kui müüja seda juba ise teinud pole.

Kuidas läheb Eestis?

Eesti pinnal pakid reeglina pikemalt viibima ei jää. Pärast Eestisse jõudmist käideldakse saadetised, mis ei pea läbima tolliprotseduure, Tallinna sorteerimiskeskuses enamasti mitte kauem kui kolme tööpäeva jooksul, misjärel liigub saadetis juba saajale või elukohajärgsesse postiasutusse.

2. Tarneajad varieeruvad paarist nädalast mitme kuuni

Viimaste kuude jooksul on rahvusvaheline pakiliiklus aegamisi taastumas, kuid kõikide rahvusvaheliste saadetiste puhul peab jätkuvalt arvestama tavapärasest pikemate tarneaegadega. Ühelt poolt on pikemad tarneajad tingitud hõrenenud lennuliiklusest, teisalt aga ka 2 + 2 nõudest ja muudest reeglitest tööruumides, kus kaupadega toimetatakse.

Nii AliExpressi saadetised kui ka mujalt maailmast tellitud kaubad saabuvad Eestisse mitme erineva tarneteenusega, mistõttu võib tarneaeg varieeruda heal juhul kümnest päevast kuni halvemal juhul mitme kuuni. Kui osa populaarsemaid kaupu pannakse teele Euroopas või Aasias asuvast vahelaost või lennutatakse Hiinast Eestisse otsetranspordiga, siis kehvemal juhul pannakse kaup teele tarnelahendusega, mispuhul läbib pakk erinevate riikide postivõrku ja mitmeid erinevaid kaubaterminale üle maailma. Sellisel juhul võibki saadetise Eestisse jõudmine aega võtta paar kuud või veelgi kauem.

Omniva statistika kohaselt jõuab ligi 25% registreeritud pakkidest Hiinast Eestisse 2–3 nädalaga, ligi 60% pakkidest 4–6 nädalaga ning ligi 15% jälgitavate pakkide tarneaeg on viimasel ajal olnud kuni 2 kuud või isegi kauem. Mittejälgitavate pakkide puhul tuleb valmis olla ka 3–4 kuu pikkuseks tarneajaks. Mägi sõnul saabuvad veel praegugi mõned osaliselt koroona esimese laine ajal ootele jäänud pakid. Näiteks on viimase kuu jooksul saabunud hulgaliselt pakke Singapuri ja Malaisia kaudu, mis on teele pandud juba veebruaris-märtsis.

Ja veel üks kasulik teadmine – kuigi see sajaprotsendilist garantiid ei taga ja sageli teeb lõpliku tarnevaliku kaupmees, on siiski märgata, et suur osa kaupa, mis jõuab Eestisse kiiremate tšarterlendudega, tulevad Aliexpress Standard Shipping teenusega.

3. Tellides eelista tasulist teenust

Iga tasuline tarnevariant garanteerib kindlama tarne kui tasuta teenus. Võimalusel soovitame kauba tellimisel valida mõne tasulise tarneviisi kasuks, mille puhul oleks saadetis ka jälgitav. Kuigi sajaprotsendilist garantiid ei saa anda, siis näitab Omniva kogemus, et AliExpressi pakkide puhul jõuavad AliExpress Standard Shippingu tarnega pakid meile sageli otsetranspordiga ja enamjaolt võrdlemisi kiiresti.

Jaga
Kommentaarid