“Reisivad need, kellel on tõesti vaja seda teha ning see on toonud kaasa lennureisijate arvu languse mitte ainult aasta lõikes vaid ka võrreldes septembrikuuga, mil Tallinna Lennujaama läbis üle 45 000 reisija," selgitas muutust Tallinna lennujaama kommertsjuht Eero Pärgmäe . "Tänases olukorras tuleb inimesi kiita vastutustundliku käitumise eest koolivaheajal, mil inimesed hindasid olukorda adekvaatselt, puhkasid kodumaal ja lükkasid pikemad reisid edasi tulevikku.”

Regulaarlende teenindas seitse lennufirmat, kuu lõpu seisuga on lennud peatanud Wizzair, Norwegian, easyJet, Aeroflot, Belavia ja Turkish Airlines. Suurima lennufirmana Tallinnas teenindas Air Baltic oktoobrikuu reisijatest 31%.

“Vaatamata reisijate arvu langusele, anname lennujaama poolt jätkuvat maksimumi, et teenindada olemasolevaid reisijaid nii hästi kui võimalik. Aitame lennujaama poolt ka igati kaasa Eestisse saabuvate inimeste testimise projektile, mis on ka reisijate poolt väga hästi vastu võetud. Nii saame omalt poolt aidata kaasa sellele, et välismaalt tulevad inimesed on kontrollitud ning positiivsete testitulemuste puhul on võimalik viiruse edasilevikut kiiresti pidurdada,” lisas Pärgmäe.

Oktoobri lõpus toimus üleminek talvisele lennuplaanile, mis on suvisest hõredam ja sobitub madalhooaja nõudlusega. Aasta lõpus on oodata ka uusi otseliine, nagu Bergen ja Trondheim Norras ning hooajalised lennud Salzburgi Austrias. Seda kõike muidugi lootuses, et olukord koroonaviirusega saab selleks ajaks taas kontrolli alla.

Alates 1. septembrist on kõigil Tallinna lennujaama kaudu riiki saabujatel võimalik teha lennujaamas esmane koroonatest. Eesti kodanikele on test tasuta, välismaalastel tuleb 67€ kaardimaksega ise tasuda.

Reisimisel tasub kinni pidada järgmistest põhimõtetest:

  • Enne reisi planeerimist vaata sihtriigi nakkuskordaja infot  välisministeeriumi kodulehelt;
  • Vii end kurssi võimalike reisipiirangutega sihtriigis – info saamiseks tutvu riigi infoga Reisi Targalt lehel või Euroopa Liidu ReOpen portaalis  ja võta vajadusel detailide täpsustamiseks ühendust sihtriigi välisesindusega;
  • Registreeri oma reis välisministeeriumi Reisi Targalt lehel, et Välisministeerium saaks Sind võimalikest reisipiirangutest teavitada;
  • Järgi  Terviseameti soovitusi turvaliseks lennureisiks, et hoida enda ja teiste tervist – haigussümptomite esinemisel lükka reis edasi ja võta ühendust perearstiga;
  • Sõlmi reisikindlustus ning tutvu hoolikalt kindlustustingimustega (k.a COVID-19 põhjustatud reisitõrgete korral);
  • Asukohariigis järgi kohalike ametivõimude juhiseid ning hoia end kursis võimalike uute piirangutega;
  • Trüki enne tagasilendu välja „Liikumisvabaduse piirangu täitmise kinnitus“, kui sa saabud sihtkohast, mille puhul tekib eneseisolatsiooninõue. Saabumisel kontrollib seda ankeeti PPA.
  • Reisilt naastes järgi Eestis kehtivaid reegleid, jälgi oma tervist ning võta viiruskahtluse korral ühendust oma perearstiga.