Statistikaameti juhtivanalüütik Viktoria Trasanov ütleb, et eelmise aasta oktoobriga võrreldes olid tarbijahinnaindeksi põhilisteks mõjutajateks mootorikütuse ja lennukipiletite odavnemine. „Diislikütuse hinnad langesid 28,3% ja bensiini hinnad 8,3%, oktoobriks ostetud lennukipiletid aga olid mullusest 42% odavamad,“ täiendab Trasanov.

Vastupidises suunas mõjutas tarbijahinnaindeksi muutust enim toidu 2% kallinemine, kus värske puuvili oli 12,5% ning liha ja lihatooted 4,4% mullusest kallimad. Toidukaupadest kallinesid möödunud aasta oktoobriga võrreldes rohkem veel muud jahusegud (10,9%) ja väikelastetoit (10,5%) ning odavnesid või (12,2%) ja külmutatud puuvili ning marjad (11,8%).

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad langesid eelmise aasta sama kuuga võrreldes 6,0% ja mittereguleeritavad hinnad 0,3%.

Septembriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksi langust mitmes kaubagrupis oktoobris toimunud erinevad kampaaniad. Samuti olid oktoobriks ostetud lennukipiletid 13,5% ja hotelliteenused 10% odavamad.