Baltimaade institutsionaalsed ja professionaalsed investorid paigutasid esimeses finantseerimisringis 33 miljonit eurot uude EfTEN Residential Fundi, mis hakkab investeerima üürimajadesse Balti riikides, eeskätt Lätis ja Leedus.

„Fondi omakapitali kaasamine kulges üle ootuste edukalt ning selle tulemusena oleme valmis alustama järgmisi investeeringuid Balti üürimajade turul. EfTEN Residential Fund on tänaseks omandanud Tallinnas Kadaka Metsapargis 2021. aasta sügisel valmiva maja, milles on kokku 112 korterit, ning kaasatud kapitaliga saame regioonis alustada veel kahe-kolme samaväärse objekti arendamist,“ ütles fondivalitseja EfTEN Capital tegevjuht Viljar Arakas.

Ta lisas, et nagu kinnisvarafondide valitseja on ka varasemalt öelnud, kavatsetakse teha ehitusturu eesootavas madalseisus n-ö hulgioste ehk fond hakkab omandama terveid maju, mitte üksikuid kortereid. „Projektide geograafilise hajutatuse huvides plaanime fondi teise investeeringu teha Leedus, kus peame juba mitme projekti osas eelläbirääkimisi,“ märkis Arakas.

Tema sõnul oli finantseerimisvoorus fondi vastu suur huvi ning järgmistel kordadel on kavas rahuldada suurema hulga jaeinvestorite avaldusi. „Paljude jaeinvestorite märkimisavaldusi ei saanud me rahuldada, kuna usaldusfond on juriidilises mõttes keerukas investeerimisinstrument, mis ennekõike sobib institutsionaalsetele ja professionaalsetele investoritele,“ lausus EfTEN Capitali tegevjuht.

EfTEN Residential Fund koos EfTENi teiste ärikinnisvara fondidega soovib pakkuda investeerimisvõimalust ka kinnisvarausku investoritele, kes otsivad uusi rahapaigutamise kohti seoses eelseisva pensionireformiga. „Investorid, kes soovivad investeerida omal käel saavad järgmise aasta sügisel kindlasti võimaluse paigutada oma pensionisääste EfTENi kaudu kinnisvarasse,“ märkis Arakas.

Fondi esimene investeering on Tallinnas Kadaka Metsapargis 2021. aasta sügisel valmiv maja, kus on kokku 112 korterit ja 93 parkimiskohta. Hoone ehitab Mitt & Perlebach ja selle väljaüürimisega alustatakse järgmise aasta sügisel.

Uues fondis paneb EfTEN palju rõhku nii hoonete energiasäästlikkusele kui ka äriprotsesside digitaliseerimisele, et kogu kliendisuhtlus, hoonete haldus, lisateenuste tellimine ja muu oleks võimalikult hõlbus ja innovaatiline. Selleks arendatakse klientidele nii mobiilitelefonis kui veebis kasutatav rakendus, mis integreeritakse kogu maja haldustarkavaraga.

EfTEN Residential Fund asutati usaldusfondina ning täisosaniku juhatuse liikmeteks on Viljar Arakas ja Tõnu Uustalu. Fondi investeeringute igapäevase juhtimisega tegeleb EfTEN Capitali pikaajaline meeskonna liige Annika Ole, kes on elukondliku kinnisvara valdkonna juht. Olel on elukondliku kinnisvara valdkonnas 15-aastane kogemus. Fondi investeerimisperiood on viis aastat alates fondi moodustamisest ning eesmärk on kasutada pangalaenu kuni 50 protsendi ulatuses portfellist.

Fond on asutatud mitteavaliku fondina ja investeerimisvõimalust pakutakse algselt ainult kutselistele ja institutsionaalsetele investoritele. Esimese ringi investorid olid enamjaolt varem EfTENi fondidesse investeerinud kutselised ja institutsionaalsed investorid.

EfTEN Residential Fundi usaldusfondi vara valitseb fondivalitseja EfTEN Capital AS, mis tegutseb Finantsinspektsiooni järelevalve all. EfTEN Capital AS valitseb lisaks EfTEN Real Estate Fund III AS-i, EfTEN Kinnisvarafond AS-i, EfTEN Kinnisvarafond II AS-i, PEFoF usaldusfondi ja usaldusfondi EfTEN Real Estate Fund 4. EfTEN Capitali grupp (EfTEN Capital AS koos tütarettevõtjatega) valitseb 50 ärihoonet, kus tegutseb 1200 üürnikku. Valitsetavate hoonete turuväärtus on ligikaudu 750 miljonit eurot.