Omniva teeb kõik, et saadetised jõuaksid kohale tervena, kuid sageli on probleemide algeks vale pakendamine, mille suhtes on postiettevõttel raske midagi ette võtta. Toome välja üheksa väga levinud näidet, millega pakkimisel eksitakse, ja anname mõned soovitused, kuidas pakkida saadetis nii, et see jõuaks kindlasti tervena kohale.

1. Vali paraja suurusega pakend. Lähtuvalt sellest, kui suur ja õrn on paki sisu, vali välispakend, mis kaitseb saadetist täies ulatuses, kuid mahutab sisu ja pakendi vahele veel täitematerjali. Jälgi ka, et pakendi kandevõime oleks paki sisu jaoks piisav. Liiga raske sisu puhul võib pakendi põhi puruneda ja saadetis võib saada viga.

2. Vali sobiv materjal. Kõige turvalisemad pakendid on terved ning tugevast lainepapist pappkastid ja -karbid ning väiksemate ja kergemate esemete korral turvaümbrikud. Julgelt võib taaskasutada näiteks jalatsikarpe või varem kasutatud, kuid terveks jäänud postipakke.

3. Tavaline paberümbrik või kinkekott esemete saatmiseks ei sobi. Samuti ei sobi pakendamiseks tekstiilist materjal, kuna sellelt võib aadresskaart lahti tulla.

4. Hea lahendus pole ka kilekotti pakendamine, kuid kui saadetis põrutust ei karda (näiteks pehme riideese vms) ja muud pakkevahendid puuduvad, siis tuleks valida saatmiseks mõni tugevam kilekott. Väga oluline on kilekott pärast pakendamist ka tihedalt ümber saadetise teipida. Vastasel juhul võib kilekott õhku täis minna ja automaatne pakiliin mõõdab paki olevat suuremaks kui näiteks pakiautomaadi kapi mõõtmed. See tekitab asjatut segadust ja võib tähendada, et pakk võib oma teekonnal viibida.

5. Ümbritse ese alati kaitsematerjaliga. Selleks võib olla näiteks mullikile või kilest õhkpadjad, kodustest vahenditest sobib ka tualettpaber. Vedelikud tasub pakendada veel eraldi sulguriga kilekotti, et olla täiesti kindel, et sealt midagi välja ei pääse ja ülejäänud saadetised kahjustatud ei saaks.

6. Kasuta pakkimisel sisemist ja välimist pakendit ning jäta nende vahele ka piisavalt ruumi, mida täita täitematerjaliga. Täitematerjaliks võivad olla graanulid või puitvill. Keskkonnasäästliku lahendusena võib paki täitematerjalina kasutada ka rohkelt kortsutatud vanapaberit.

7. Pakend tuleks sulgeda korraliku ja vastupidava pakketeibiga. Vaid servadele kleebitud kleeplint võib vibratsiooni või põrutusega lahti tulla ja saadetis võib pakist välja kukkuda.

8. Kui saadetis nõuab ettevaatlikku käsitsemist, tuleb kasutada eraldi teenust „Ettevaatlik käsitsemine” ja märgistada saadetis vastava kleebisega. Teenust on kohustuslik kasutada näiteks autoakude saatmisel. Sellegipoolest ei vabasta märgis nõuetekohasest pakendamisest. Eriti tähelepanelik soovitab Omniva olla just õrnade saadetiste puhul. Mida õrnem saadetis ja pikemal teel see on, seda suurem on ka tõenäosus, et midagi võib juhtuda. Just rahvusvaheliste saadetiste puhul on see oht eriti suur, sest väljaspool Eestit toimetavad saadetistega juba teiste riikide postiteenuse osutajad.

9. Paberdokumendid ja skeemid rulli ümber kartongtoru, et vältida kortsumist. Soovituslik on see veel ümbritseda kilega, et ennetada võimalikku niiskuse ligipääsu. Välispakendina kasuta kolmnurkset või ristkülikukujulist karpi, et vältida rullumist.

Jaga
Kommentaarid