Teatavasti makstakse soovijatele välja kogu teise samba raha, mis on sinna kogunenud. Väljamaksetelt võetakse maha 20% tulumaksu, nii et näiteks sambas oleva 6000 euro asemel jõuab pangakontole 4800 eurot. Raha väljavõtmine tähendab ka seda, et teise sambaga saab uuesti liituda alles kümne aasta pärast.

Kuid peale tulumaksu kaasneb teisest sambast loobumisega veel üks aspekt. Praegu läheb teise samba kliendi töötasult 2% pensionifondi ja riik maksab sinna veel 4%. Riigi lisatav jääb sambast väljumise korral laekumata. Ühe kuu kohta pole keskmiselt palgalt - mis praegu on veidi üle 1400 euro - lisanduv 60 eurot justkui suur raha, aga kümne aasta peale teeb see juba 7200 eurot. Arvestades eeldatavat palgakasvu ja sellise summa tootlust pensionisambas, siis kümne aastaga jääb endine teise sambasse koguja ilma ligi 10 000 eurost. Kahekordse keskmise palga teenija kaotab vastavalt umbes 20 000 eurot.

Igaüks otsustab, kas teisest sambast väljumine on väärt esiteks 20% tulumaksu maksmist ja teiseks umbes 10 000 eurost loobumist. Isegi kui vastu saab lubaduse, et esimese samba pension on tulevikus suurem. Siiski on esimese samba valem muutunud, nii et raha jaotatakse varasemast solidaarsemalt ja sotsiaalmaksu riigieelarvesse jätmise korral võib võit esimesest sambast ümberjaotamise tõttu olla väga väike.

Raha hakatakse välja maksma alles septembrist 2021

Kui pensionisambast väljumise avaldusi saab hakata esitama 1. jaanuaril 2021, siis väljamakseid tehakse avalduse esitanutele alates 1. septembrist 2021. Väljumisavaldusi võetakse kõigepealt vastu märtsi lõpuni. Seejärel saab avaldusi esitada aprillist juulini ja teise samba raha makstakse välja alates 1. jaanuarist 2022. Edaspidi toimuvad väljamaksed kolm korda aastas ja avalduse peab selleks esitama vähemalt viis kuud varem. Avaldust saab veel tagasi võtta hiljemalt üks kuu enne väljamakset.

Pensionireform pakub teise sambasse kogujale mitut kasulikku alternatiivi, millega on tark end kurssi viia. Kuna kõik investeerimisvõimalused ei ole kohe 2021. aasta alguses teada, ei tasu kiirustada ega teha läbimõtlematuid otsuseid.