„Liikluskindlustuse kahjujuhtumid ei piirdu pelgalt tavaliste plekimõlkimistega, vaid tegelikult laieneb kindlustuskaitse ka kannatanute haiglaarvetele, kahjustada saanud liiklusmärkidele ning haljastusele ja ekstreemsematel juhtudel ka näiteks hoonete või asfaldi taastamisele,“ sõnas Gjensidige kindlustuse kahjukäsitlusosakonna juht Maarika Mürk.

Ta nentis, et kõige suuremad väljamakstavad kahjusummad on liikluskindlustuse puhul seotud inimeste töövõime kaotamisega, küündides kuni 300 000 euroni.

„Kahjuks on ka juhtumeid, kus kahju tekitaja on olnud liikluskindlustuseta sõiduk ning hüvitist on tulnud nõuda tagasi õnnetuse põhjustajalt, mis tähendab, et inimene tasub ühe õnnetuse eest kahju summasid oma elu lõpuni,“ tõi Mürk ühe näitena esile.

Põgeneda pole põhjust

„Sageli on olnud ka juhtumeid, kus bensiinijaamas autot tankides ununeb sõidukiomanikul tankimispüstol bensiinipaaki ning autojuht sõidab minema. Vahel eeldatakse, et keegi kahju tekkimist pealt ei näinud, kuid tegelikult on kõik tanklad kaetud turvakaameratega ning süüdlaseid on kerge tuvastada,“ selgitas kahjukäsitlusosakonna juht.

Ta rõhutas, et kui sellise juhtumi korral võtab põhjustaja koheselt süü omaks ning teavitab tanklat õnnetusest, siis hüvitab tekkinud kahju liikluskindlustus. Kui aga süüdlane lahkub sündmuskohalt, siis hüvitab liikluskindlustus esmalt tanklale tekkinud kahju ning hiljem on kindlustusel õigus kahju õnnetuse põhjustajalt tagasi nõuda. Selliste juhtumite korral on kahjusuurus üldjuhul kuni 1000 eurot.

„Mõnikord arvatakse ekslikult, et liiklusõnnetuste korral on sõidukite taastamine kõige kulukam osa kahjujuhtumist, kuid reaalsuses võib ümbrusele tekitatud kahju olla hoopis kulukam,“ sõnas Mürk. Ta tõi näiteks olukorra, kus auto sõitis libeduse tõttu teelt välja, rammis maha tee ääres seisva liiklusmärgi ning kahjustas ümbritsevat haljastust. Kindlustusele läks avariieelse olukorra taastamine maksma ligikaudu 4000 eurot, mis oleks õnnetuse põhjustajale tähendanud kindlustuse puudumisel suurt ootamatut väljaminekut. Kaskokindlustus tasus sõidukile tekkinud kulud ning sõidukiomanik pääses seeläbi vaid ehmatuse ja omavastutusega.