SEB Liisingu juhatuse liige Rein Karofeld: „Kui praegu on elektriauto meie teedel pigem erand, siis kümne aasta perspektiivis on meie hinnangul pilt teine. Me usume, et autotööstus hakkab iga aastaga aina kiiremini liikuma keskkonnasäästlikumate lahenduste poole, ja oleme valmis pakkuma paremaid liisingutingimusi neile, kes on juba praegu valmis ökoloogiliselt säästlikumale lahendusele üle minema.“

AMTELi andmetel on Eesti ostjate huvi elektriautode vastu tõusvas trendis. Organisatsiooni andmetel moodustas 2020. aastal elektriautode ja pistikhübriidide osakaal kõikidest Eestis müüdud uutest autodest 3,5%, mis on seni läbi aastate kõrgeim näitaja. Autotööstust raputanud koroonakriis ei tundu elektriautode müüki mõjutanud olevat ja nende numbrid on üleüldisele ligi 30% langusele vaatamata kasvutrendis.

AMTELi tegevjuht Arno Sillat mainib samuti, et nende andmetel valitseb Eestile sarnane trend ka mujal Euroopas: „Juba alates selle aasta algusest ronisid elektriautode ja pistikhübriide ostunumbrid uute kõrguste poole, näidates oluliselt paremaid tulemusi kui möödunud aastal samal perioodil. Koroonakriisis see trend jätkus.“

SEB Liisingu andmetel mõjutab elektriautode populaarsust eeskätt erinevate mudelite pidev lisandumine. Üheks negatiivseks argumendiks elektriauto kasuks mitte otsustamisel seni on olnud kallis soetushind. Soodsamate mudelite lisandumisel jõuab elektriauto igakuine ülalpidamiskulu nii lähemale tavapärasele bensiini- või diiselmootoriga autole. Eestis käivad elektriauto kasutamisega kaasas ka olulised hüved, nagu riigipoolne toetus, õigus kasutada ühistranspordi sõidurida ning mugavamad parkimisvõimalused.

„Soodsamate mudelite lisandumisel jõuab elektriauto üldine ülalpidamiskulu nii lähemale tavapärasele bensiini- või diiselmootoriga autole. Ka laadimisvõrgu arendamine ja laiendamine on viimasel ajal nii mõnegi ettevõtte jaoks huvipakkuvaks muutunud“ võtab Rein Karofeld teema kokku.

Hetkel moodustavad elektriautor kõikidest Eestis registris olevatest autodest umbes 0.3%, mis moodustab numbriliselt 1550 autot. Üle 900 auto sellest numbrist sõidab Harjumaal, 179 Tartumaal. 2020. aasta jooksul on SEB aidanud soetada 45 elektriautot. Panga hinnangul kasvab nii finantsasutuste kui ka klientide huvi elektriautode teemal, mis saab omalt poolt toetatud Eesti turule jõudvate uute ja moodsate elektriautode mudelite poolt.