Postitus juhtumi kohta, kus väidetakse, et last ei lubatud lubatud teisipäeva õhtupoolikul Tartus linnaliini bussi, kuna ta ei kandnud maski kogus Facebookis Märgatud24 grupis palju pahameelt ja jagamist. "17.10 kell 19:10 oli selline juhtum minu lapsega,et teda ei lastud bussi kuna polnud maski. Tegu on 11-aastase lapsega, kes pidi selle tõttu tund aega koju kõndima pimeda ja külmaga," seisis postituses.

Sama looga pöördus vanem ka Delfi toimetuse poole, lisades, et lapsel oli ka telefoni aku tühjaks saanud ja kuna oli teada, et ta peab just antud bussiga tulema, tekitas olukord muret, kuna lapsega ühendust ei saadud. "Kas selle lolluse tõttu, mis praegu toimub on inimesed kaotanud ka igasuguse inimlikkuse. Visata laps põhimõtteliselt õhtul tänavale," seisis pöördumises.

Vanem viitas ka sellele, et alla 12-aastaste puhul ei ole kohustust kanda. "Helistades bussifirmasse õigustati veel bussijuhi käitumist. Mask on lapsele muidugi igaks juhuks soetatud, aga nagu lapsed ikka suutis selle ära kaotada," rääkis ta.

Laps ei jõudnud bussile

Kasuliku toimetus võttis ühendust bussifirmaga, kes võttis loo uurida. Go Busi Tartu piirkonna teenindusdirektor Sirle Prangel ütles esialgses kommentaaris, et sellist juhtumit tuvastada ei õnnestunud ja bussijuht pole samuti olukorrast teadlik, kuid nad vabandavad, kui selline asi juhtuda sai.

„GPSi andmetel saabus buss Lõunakeskuse peatusesse õigeaegselt, avas kõik kolm ust ning kui reisijad olid sisenenud sulges uksed ja suundus liinile 19:10:54,“ kinnitas Prangel. Ta lisas, et samuti ei tuvastatud vanema pöördumist nende klienditeeninduse kanalitest.

Asja tõsidust arvestades uuris GoBus veel ka videosalvestisi ning selgus, et sotsiaalmeedias levima hakanud info ei vasta tõele.

„Videosalvestisest nähtub, et 17.11.2020 kell 19:10 väljub Tartu linnaliini buss nr 6 peatusalast ning on juba nina välja keeranud, kui kaadrisse ilmub jooksev isik musta jope ja pähe tõmmatud kapuutsiga, mis viitab teismelisele. Nooruk seetõttu bussile ei jõua ning bussijuht ka jooksjat ei näe, kuna peab jälgima Lõunakeskuse ümbruse liiklust,“ rääkis AS Go Group kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov.

Seejärel sisenes nooruk Lõunakeskusesse ning läks videosalvestise andmetel kell 19:30 väljunud bussile nr 6, kust teda keegi välja ei aja ning buss sõidab minema koos noorukiga. „Bussijuht intsidendist ise teadlik ei ole, samuti pole klienditeenindusse laekunud ühtegi teemakohast kaebust,“ lisas Gorstov.

Sotsiaalmeedias levinud info osutus valeks

„Neile andmetele tuginedes väidame, et sotsiaalmeedias levima hakanud info ei vasta tõele ning väärinfo levitamine on kahetsusväärne. Palume antud postituse teinud lapsevanemal meiega otse ühendust võtta, et asjaolud täpsemalt välja selgitada ning eksitava infoga postitus sotsiaalmeediast eemaldada,“ edastas Gorstov.

Gorstov lisas, et kõiki bussijuhte vastavalt valitsuse juhistele instrueerinud, et maski kandmine on bussides rangelt soovituslik, kuid me ei jäta inimesi bussist maha ka maski puudumise korral. „Omalt poolt kutsume reisijaid üles maske ühistranspordis siiski ette panema, et kaitsta ennast, kaasreisijaid ning bussijuhtide ja aidata kaasa viirusleviku tõkestamisele.“

Pärast GoBusiga suhtlust proovis Kasuliku toimetus uuesti võtta ühendust ka algselt toimetuse poole pöördunud vanemaga, et täpsustada asjaolusid, kuid temaga enam ühendust saada ei õnnestunud. Tartu Postimehel õnnestus ühendust saada lapse isaga, kes vabandas bussijuhi ja bussifirma ees ning põhjendas tekkinud olukorda sellega, et laps oli vanematele juhtunu kohta valetanud.