Läti politsei teatas, et vahistamine toimus informatsiooni alusel, mis saadi selle riigi saatkonnalt, mille kodanikud Lätis sunniviisiliselt tööle pandi, vahendab Läti Delfi.

Eeluurimise käigus tegi Läti politsei kindlaks, et kondiitritoodete ettevõttes Adugs on pikka aega ekspluateeritud kolmanda riigi kodanikke. Kasutades ära võõrtööliste abitut seisundit ei maksnud tööandja neile palka täies mahus ja tekitas neile võlad. Töötajatelt võeti ära passid, neid peksti ja ähvardati Lätist välja saata, kui nad nõudmisi ei täida.

Läti politsei teatel toimusid 10. novembril läbiotsimised ja vahistamised Jaunjelgava piirkonnas, Līvānis, Aizkraukles, Daugavpilsis ja Ķekavas. Kontrolliti kokku 22 objekti, konfiskeeriti 150 000 eurot sularaha, relvi ja muid esemeid, mis võivad olla tõendusmaterjal.

Vahistati grupi arvatav juht ja ettevõtte omanik, 1955. aastal sündinud Jāzeps Zukuls ning tema 1974. ja 1986. aastal sündinud kaasosalised. Zukuls on Läti kuritegelikes ringkondades laialdaselt tuntud ning tal on Latgales sidemeid ka poliitikaringkondades.

Politsei selgitas, et Zukuls on juba varem korrakaitsjate vaateväljas olnud maksudest kõrvalehoidmise, keskkonna reostamise ja muu tõttu.

Ettevõtte SIA Adugs Production advokaat Viktorija Jarkina väitis, et kõigi Indiast pärit töötajatega olid sõlmitud töölepingud ja neil olid elamisload, neile maksti palka ja nende pealt makse ning neile oli korraldatud majutus.

Advokaadi väitel aeglustasid need töötajad korduvalt tööd ja oli ka juhtumeid, kui nad keeldusid üldse töötamast.

Veel väitis advokaat, et Indiast pärit töötajad on kahjustanud ettevõtte vara, misjärel on koostatud vastavad aktid ja kahjud sisse nõutud.

Jarkina ei välista, et tegemist võib olla konkurentide pahatahtliku rünnakuga ning osaga võitlusest oma toodete Maximasse ja Rimisse müügile saamiseks.

Rimi teatas, et peatas tänasest Adugsi kondiitritoodete sisseostu kõigis kolmes Balti riigis.

„Vastutustundlik ettevõtlus on meie jaoks äärmiselt oluline – seda teavad kõik meie koostööpartnerid,“ sõnas Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats. „Rimi hankijad on alla kirjutanud lepingulisale, kus kinnitavad, et nende tegevus on jätkusuutlik nii keskkonna kui inimeste tervise osas ning sotsiaalselt vastutustundlik. Uute lepingute sõlmimine Adugsiga on tänaseks peatatud.“

Praegu Rimi kauplustes olevad Adugsi tooted jäävad müüki, et vältida toidu raiskamist.

Selveris on müügil kahte liiki Adugsi präänikud.

“Loomulikult me eemaldame need müügilt,” ütles Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski.

Adugsi toodete müügilt eemaldamist alustas ka Coop.

„Peame väga oluliseks, et meie koostööpartnerid tegutsevad eetiliselt, olgu tegemist tööjõu, keskkonna, maksude või mõne muu küsimusega,“ ütles Coop Eesti ostudirektor Oliver Rist.

Maxima Eesti veebipoes Barboras on müügil 27 erinevat Adugsi toodet.

“Avalikkuses ilmsiks tulnud väga häiriv teave ettevõtte võimalikust käitumisest oma töötajate suhtes ei vasta mitte ühelgi viisil Maxima väärtustele,” ütles Maxima Eesti turunduse ja avalike suhete juht Janne Laik. “Sel põhjusel otsustasime koheselt peatada kõik tellimused antud tarnijalt kuni antud kaasuses on oma seisukoha langetanud Läti asjakohased õiguskaitseorganid.”