Tänavuse aasta algusest on olnud juttu sellest, et nimetust "eskimo" peetakse rassistlikuks, kirjutab Helsingin Sanomat. Mitu tootjad maailmas on teatanud, et ei kasuta edaspidi enam "eskimo" nimetust, sest sellega diskrimineeritaks Põhja-Ameerikas elavaid inuitte.

Jäätisefirma Froneri Finland alustas Eskimo pulgajäätise tootmist 1968. aastal, kuid viimastel aastatel on ettevõtte turundusdirektori Minna Brunbergi sõnul tulnud neile nime kohta kritiseerivat tagasisidet.

"Eskimo nime kasutamist on arutatud varemgi, kuid liikumine Black Lives Matter on probleemi toonud rohkem esile," ütles Brunberg.

Froneri sõnul on teistest lugupidamine ja austamine osa nende kultuurist ning seepärast on solvavate nimetuste muutmine nende jaoks oluline.

"Kuigi Soomes on sõna "eskimo" lubatud, siis paljud Kanada ja Gröönimaa päriselanikud eelistavad kasutada enda kohta teisi nimetusi ja meie jaoks on tähtis seda respekteerida," kinnitas Brunberg.

Peale nime vahetamise on Turengi tehases valmistatud Puikko jäätiste retsept Froneri sõnul varasemast kreemjam, samuti hakatakse kasutama vastutustundlikult toodetud kakaod.

Selle aasta juulis lõpetas eskimojäätise nimetuse kasutamise Taani rahvusmuuseum, Ameerika jäätisefirma Dreyer's Grand Ice lõpetas samuti suvel kaubamärgi "Eskimo Pien" kasutamise.