Tarbija ostis DreamPC e-poe Idream.ee kaudu endale arvuti MacBook Air maksumusega 1099 eurot. Kaup jõudis kohale 10. septembril, kuid tarbija otsustas tehingust loobuda ja andis sellest 18. septembril kauplusele teada. Klient tõi lepingust taganemise põhjusena välja, et pärast tellimist ja tootega tutvumist ei vastanud toode ootustele, kuna veebikaamera oli oodatust halvema kvaliteediga.

Klient märkis eraldi ära, et ta ühtegi tarkvara ma arvutisse laadinud ei ole ja seade on tema poolt pärast tutvumist olnud 100 protsenti kasutamata. Seade on originaalkarbis ning tema kodukapis. Lisaks on kasutamata karbis asuv laadimisjuhe koos adapteriga.

Kauplus ei olnud aga nõus toodet tagasi võtma ja raha tagastama, kuna arvuti oli pakendist välja võetud, kile eemaldatud ja seda oli kasutatud.

Kaupleja selgitas, et tootega on võimalik tutvuda poes, selleks on ettenähtud poenäidised. Tarbijatele müüakse uued kasutamata ja avamata pakendis tooted. Lisaks sellele toodetel on ametlik tootjapoolne garantii, mis käivitub arvuti esimesel sisselülitamisel ja kasutatud näidiseid ei müüda, ainult pakendis uusi tooteid, millel on kehtiv tootjapoolne garantii.

Raha tuleb tagastada

Tarbijavaidluste komisjon leidis, et tarbijale tuleb siiski toote eest raha tagastada, kuna sidevahendi abil sõlmitud lepingu sõlmimisel kehtib 14-päevane taganemisõigus. Komisjon leidis, et arvutit saab kasutada ka tulevikus ja müüa teistele soovijatele. Tarbija taganemisõiguse piiramine sellisel juhul ei ole kooskõlas võlaõiguse põhimõtetega.

Komisjoni hinnangul on võimatu ilma pakendit avamata ja arvutit tööle panemata veenduda arvuti omadustes ja toimimises. Vaatamata sellele, et Apple spetsiifikast tuleneb, et arvuti sisselülitamisega hakkab jooksma tootja garantii, ei ole tarbijal võimalik seda vältida.

Komisjon rõhutas, et kaupleja ei saa kohustada e-müügi korral tarbijaid tutvuma arvutiga kaupluses kohapeal. Antud juhul on kaupleja ise võtnud teadliku ärilise riski, et müüb Apple arvuteid, mis võidakse 14 päeva jooksul tagastada juba käivitatud garantiiga.