Praegusel hooajal, kui koroonaviiruse teine laine aina tuure kogub, on testimisvõimekus võrreldes kevadega oluliselt paranenud. Kuna testimispunkte on rohkem ja laborivõimekus tõusnud, siis pääseb ka rohkem inimesi kergemini testima.

Avaliku testimise koordinaator, Medicumi juhatuse esimees Tõnis Allik ütles, et kui kevadel oli tavapärane nädalas tehtud analüüside arv 10 000, siis eelmisel nädalal tehti 30 000 analüüsi ning mõni aeg tagasi rekordnädalal isegi ligi 45 000 analüüsi nädalas.

Allik tõi ka välja, et kui kevadel oli üle Eesti 12 punkti, siis nüüd on neid 20. Samuti on lisandunud testimist võimaldavaid asutusi.

"Seoses testimismahtude kasvuga on tublisti kasvanud testimise kõnekeskuse töötajate arv ja funktsioonid. Oleme läbisõidupunktides valmistumas ka talve tulekuks. Kokku hoolitseb igapäevaselt inimeste testimise eest juba ligi 500 inimest," lisas Allik.

Testida saab ka nädalavahetusel

Kuigi testimisvõimalused on paranenud, siis levib veel arusaam, et tasuta koroonatesti tegemiseks vajaliku saatekirja saab vaid oma perearsti käest. Nädalavahetuseti ja riiklikel pühadel (ajavahemikul 8-17) saab aga samamoodi oma tervise ja testimisvajaduse osas nõu pidada perearstiga nõuandeliinilt. 24/7 töötava perearsti nõuande liini number on 1220.

Kui perearst soovitab minna koroonatesti tegema, koostab ta saatekirja. Kui saatekiri on jõudnud testimise süsteemi, saab inimene ise endale testiks sobiva koha ja aja valida veebiregistratuuris. Seda võimalust pakutakse alates septembri lõpust.

"Nii ei pea inimesed ootama testimise kõnekeskusest kõne vaid kõik täisealised saavad kohe peale saatekirja laekumist meie infosüsteemi sõnumi lingiga, kus saab endale aja broneerida. Seda kasutab hinnanguliselt 30% 117 000 testimisele suunatud inimestest," ütles Allik.

Testimise kõnekeskusest tuleb seega täisealistele ka lühisõnumina telefonile meeldetuletus aeg kirja panna.

Kui veebis registreerimise võimalust ei saa või ei soovi kasutada, siis nendele inimestele helistatakse testimise kõnekeskusest saatekirjade laekumise järjekorras ühe päeva jooksul, seejuures tehakse kõnesid esmaspäevast laupäevani.

Testi tulemuse annab labor teada 48 tunni jooksul terviseinfosüsteemi ja tulemusi näeb ka digilugu.ee keskkonnas. Hetkel aga jõuavad tulemused inimesteni vähemalt poole kiiremini, teinekord veel rutem.

See näitab, et ka nädalavahetusel tasub kindlasti testima minna, sest on lootust tulemus sel ajal teada saada, et töö- ja koolinädala alguseks oleks selgus olemas.

Tasuline testimine

Kui perearst ei näe siiski vajadust testima minna või pole inimesel muul põhjusel arstilt saadud saatekirja, siis on võimalik teha ka tasuline koroonatest.

Tasulist testimist võivad kasutada näiteks: reisijad, kellel on tarvis piiri ületamisel esitada negatiivne testitulemus; töötajad ja tööandjad; kui see on tööandja poolt nõutud; erameditsiini teenuse kasutajad, kui see on nõutud; välismaalased, kellele ei rakendu Eestis saatekirjaga testimine ning Eesti isikukoodita Eestisse saabujad lennujaamas või sadamas tehtud testi järgselt teiseks testiks või maismaad pidi saabunud välismaalased.

Nii nagu tasuta testi puhul, tuleb ka tasulise testimise jaoks broneerida endale aeg, mida saab teha vastava teenuseosutaja kaudu. Nende nimekiri on SIIN.

Testimispunkti saab ka jala

Allik tõi välja, et üks oluline muutus sel hooajal on see, et testimispunkti telkidesse saab tulla ka jala, mitte vaid autoga.

Endiselt on siiski soovitus tulla autoga, et tagada maksimaalselt võimekust testida ja samal ajal viirust mitte levitada, sest jalgsi, ühistranspordiga või taksoga tulles annaksid viiruse kandjad võimaluse viiruse laialiulatuslikuks levikuks. Lisaks on autost proovi võtmine ohutum ka mobiilsetest punktides töötavatele inimestele, eelmisele ja järgmisele patsiendile, sest kokkupuude inimeste vahel väiksem ja pindadega praktiliselt puudub.

Prooviandmisele tuleb minna täpselt kokkulepitud ajal, mitte varem ega hiljem.

Koroonaviirusega seotud oluline info inimestele, arstidele ja ettevõtjatele on leitav kodulehel koroonatestimine.ee.