Politsei ja Piirivalveameti Lõuna prefektuur andis teada Tartumaal aset leidnud kelmusest, mille osas on algatatud kriminaalmenetlus. 60-aastase Tartumaal elava mehe nimele loodi libakonto, mille kaudu on tema teadmata vormistatud kaks järelmaksulepingut kahe telefoni ja sülearvuti ostuks.

Põhja prefektuur andis teada, et 19. novembril alustati menetlust selles, et 45-aastasele naisele loodi ebaõige ettekujutus tegelikest asjaoludest veebilehel glballiance.com. Naine paigutas lehele investeerimise eesmärgil 4000 eurot, ent oma raha enam tagasi ei saa ning nõutakse erinevate ettekäänetega juurdemakseid.

Lisaks alustati 19. novembril menetlust selles, et 71-aastasele naisele helistati Swedbanki telefoninumbrilt ning väideti, et tema pangakontolt tahetakse teha kahtlast tehingut ning küsiti naise paroole, et tehing peatada. Tegelikkuses mingit kahtlast tehingut polnud ning naiselt peteti koodide abil välja 9500 eurot.

Mida teha kelmuse ohvriks langemise korral?

Kui oled langenud kelmuse ohvriks, teata sellest kindlasti politseid. Sellega kaitsed ennast ja teisi. Mida varem politsei kelmusest teada saab ja kelmi suhtes menetlust alustab, seda väiksem on ohvrite arv.

Virtuaalkeskkonnas toimunud kelmuse korral teavita sellest koheselt ka portaali pidajat, võimaluse korral anna teada ka müüja reitingu juures. Kui sa ei ole kelmile veel raha välja maksnud või on raha nn vahekontol (so broneeritud) ja väljamakset ei ole veel teostatud, teavita probleemist koheselt deposiidi hoidjat (panka, väljamakse teostajat).

Kindlasti ei tohi alluda kelmide poolt sageli kasutatavale võttele, mil küsitaks mingil põhjusel (näiteks kaup läks kallimaks vms) raha juurde.

Kui on toimunud manipulatsioonid pangakontoga või on sinu teadmata sinu pangakontolt võetud välja sularaha, siis teavita sellest koheselt panka. Pangaülekannete ja krediitkaardi tehingute puhul on kiire teavitamise puhul lootust, et tehingut ei jõuta lõpuni viia ja pank peatab tehingu/väljamakse.