Internetis leidub palju veebilehekülgi, mis soovivad sinu andmeid kuritarvitada. Samuti on väga paljud teenused sinu jaoks blokeeritud, sest asud teises riigis. Nii võib jääda ilma suurest osast sisust, mida soovid tarbida, lihtsalt sellepärast, et paikned füüsiliselt „vales“ kohas.

Mõlemat probleemi aitab leevendada VPN-teenus. VPN-i populaarus on viimastel aastatel kasvanud just peamiselt sellepärast, et inimesed tahavad privaatselt internetti külastada, ilma et neid kogu aeg jälgitaks ja hiljem personaliseeritaks.

Mis asi on VPN?

Enne kui hakkad endale VPN-teenust valima, tuleks mõista, mis VPN on ja kuidas see sind aidata saab. Internetis liikudes edastad sa igal sammul oma teenusepakkujale või muudele partneritele väärtuslikku informatsiooni. Vahet pole, kas külastad sotsiaalmeediat või kommenteerid uudisteportaalis. Sinu arvuti võib iga hetk edastada sinu isiklikku infot, külastuste ajalugu või küpsiste andmeid võõrasse veebiserverisse.

Kui paigaldad oma arvutisse mõne VPN-teenuse, nagu Estonian VPN, vabastad end pidevast monitoorimisest ja jälgimisest ning kõik teenused toimivad edasi. Nii saad luua ettevõttesse või koju privaatse, turvalise ja krüpteeritud internetiühenduse. VPN ehk virtuaalne privaatvõrk (Virtual Private Network) võimaldab külastada kõiki veebilehekülgi privaatselt, ilma et peaksid oma IP-aadressi teistega jagama.

Foto: Tumisu, Pixabay

Kuidas VPN sind turvab?

Kuna saad külastada portaale anonüümselt, on kolmandatel pooltel raskem sind tuvastada ja suunata selle põhjal sulle näiteks reklaame, mis võiksid arvuti üle võtta.

Iga kord, kui paned tööle VPN-teenuse, saad automaatselt uue IP-aadressi ja eelnev ajalugu mõnel veebileheküljel ei ole enam oluline. Samuti on võimalik maha keerata ka erinevad jälgimiskoodid, mis tähendab, et sa ei saada pidevalt erinevatele pooltele andmeid oma harjumuste kohta.

Väga paljud suured portaalid, näiteks Delfi, kasutavad Google'i poolt automaatselt sisse tulnud reklaame. See tähendab, et nende reklaamitoimetus pole neid üle kontrollinud. Kuigi suur osa reklaamidest on turvalised, võivad mõned pahatahtlikud reklaamiandjad kasutada seda automaatset süsteemi potentsiaalsete ohvrite õngitsemiseks.

Kui kasutad Estonian VPN-i teenust, siis näiteks Google'i reklaamimootor ei saa su kohta väga palju teada ja sul on väiksem tõenäosus puutuda kokku andmeid õngitsevate reklaamidega.

Blokeeritud sisule ligipääsemine

Väga paljud välismaa teenused on kasutatavad vaid kindlate riikide kodanikele. Põhjuseid on erinevaid. Näiteks puudub neil litsents, et tegutseda meie turul, või pole ressurssi, et Eestis teenust pakkuda. VPN aitab sul valida, millise riigi serveri kaudu sa internetti ühendud.

Seega saad sa näiteks nautida välismaa uudisteportaale sellisel kujul, nagu füüsiliselt seal paiknev kodanik. Võib juhtuda, et oled puhkusereisil välismaal ja Delfis on spordiülekanne, mille kuvamise õigus on vaid Eestis. Sel juhul pole sul vaja teha muud, kui ühenduda Eesti kaudu ja nautida spordiülekannet, justkui oleksid kodus.

VPN ei anna muidugi vähimatki õigust vaadata sellist sisu, mis on Eesti seadustega keelatud.

Miks vältida tasuta teenuseid?

Nagu enamiku teenustega, siis tasuta lõunaid ei ole olemas. Kasutades tasuta VPN-teenuseid, võid sattuda samasse lõksu, mille eest VPN-id on mõeldud sind kaitsma. Paljud tasuta teenusepakkujad ei ole pannud kuigi palju ressurssi turvalisusesse või kauplevad su andmetega häbematult ise. Seega pakutakse sulle küll turvalisust veebilehekülgede jälgimisel, kuid VPN-teenuse osutaja kogub ikkagi su kohta andmeid ja tarbib neid ise raha teenimise eesmärgil.

Et tagada turvalisus internetis, tasub leida endale usaldusväärne partner, näiteks Estonian VPN. Nii saad olla kindel, et su veebiliiklus on kurjade kavatsuste eest kaitstud ja saad samas ligi ka välismaisele sisule, mis muidu on geoblokeeringuga suletud.

Jaga
Kommentaarid