Kasulik uuris kauplustelt, mida sellega mõeldud on ja kuidas saavad inimesed selle juures siiski turvaliseks jääda.

Rimi pressiesindaja Katrin Bats kinnitas, et Eesti Vabariigi seaduse kohaselt ei tohi müüa alkoholi alaealistele, see ei muutunud hetkest, mil maskide kandmine kohustuslikuks tehti.

“Vanuse tuvastamiseks peab olema isikut tõendav dokument ja võimalus isik dokumendi järgi tuvastada. Selleks on ainuke võimalus mask hetkeks eemaldada,” rääkis Bats.

“Kui klienditeenindajal on vajadus kontrollida kliendi vanust, siis vajaduse korral on meil õigus paluda kliendil hetkeks mask eemaldada,” Coop Eesti kommunikatsioonijuht Martin Miido. Sama kinnitas ka Prisma kommunikatsioonijuht Ivo Rull.

”Valitsuse poolt kehtestatud avalikes siseruumides maski kandmise kohustus ei muuda seadust, mis paneb müüjatele kohustuse kahtluste tekkimisel tuvastada alkoholi ja tubaka müügil isikut tõendava dokumendi alusel ostja vanus,” kinnitas Rull.

Rimi palub kliente alkoholi ostes vanuse tuvastamiseks mask korra eemaldada.

Maski saab eemaldada turvaliselt

Rull või välja sarnase olukorra näiteks lennujaamades toimuvate dokumendikontrollide käigus, kus on sellistel juhtumitel põhjendatud tuvastatava isiku maski lühiajaline näo eest võtmine. ”Samas meie poodides järgitakse 2+2 reeglit ning muid ohutusreegleid väga tähelepanelikult ning maski lühiajalise eestvõtmise juhtumitel eriti,” kinnitas Rull.

Maski eemaldamist saab Batsi sõnul edukalt teha käsitledes seda nööridest. “Kauplustes on mitmes kohas võimalus käsi desinfitseerida, kui kliendil selleks soov on,” lisas ta.

Poode kontrollitakse

“Siinkohal on oluline lisada, et me oleme juba olnud olukorras, kus politsei kontrollis, kuidas ja kas me tuvastame alkoholi ostes maski kandnud noorte iga. Kui võimu esindajatel on meile pakkuda mõni alternatiivne ja veel turvalisem viis, kuidas seda teha, siis oleme mõistagi avatud,” rääkis Bats.

Batsi sõnul on enamus teenindajad kassades klaasseina taga ning kasutusel on kõik muudki enesekaitsevahendid. Käte puhastamiseks on meil kauplustes puhastusvahendid mitmes kohas ning nende kättesaadavust kontrollitakse pidevalt.

Rull lisas lõpetuseks, et teadaolevalt pole Prisma kauplustes olnud juhtumeid, kus maskis alaealine oleks proovinud alkoholi- ja tubakamüügi piirangus mööda hiilida. ”Meie töötajad jälgivad tähelepanelikult, et tänases uues olukorras selliseid rikkumisi ei esineks,” lisas ta.