Mõned jõuluostud jäävad alati viimasele hetkele. Siiamaani oleme ka leppinud faktiga, et nädal enne jõule kaubanduskeskusest lähedastele kinkide otsimisega kaasneb tunglev rahvasumm ja pikad järjekorrad kassas. Nüüd ollakse aga koroonaviiruse leviku pärast valvsamad ning suurte rahvamassidega kokkupuutumine just enne sugulaste ja sõpradega jõulude tähistamist ei kõla enam turvalise valikuna.

Seega pole ka ime, et aina rohkem inimesi plaanib oma jõulukingid osta aegsasti hoopis e-poodidest. Siiski esinevad ka e-poodides ostlemisel omad probleemid. Kuigi e-poed on arvestanud, et sellel aastal tellitakse interneti vahendusel suuremas koguses jõulukinke kui varem, võivad tarneajad venida nõudluse tõttu üpris pikaks. Seda eriti, kui tellida kaupa väljastpoolt Euroopa Liitu - Omniva andmetel on hetkel Hiinast tellitud kaupade tarneaeg paar nädalat kuni mitu kuud! Seda mõistlikum on see aasta alustada jõuluostudega varakult.

Tegelikult ei peagi esimeste jõulukinkide ostmisega ootama enam kaua, sest suured sooduskampaaniad on juba algamas.

Musta reede pakkumised

E-kauplemisplatvormis Amazonis on 27.novembril suur Black Friday sooduskampaania. Pakkumiste eripäraks on see, et tihti teevad soodustusi firmad (nagu nt Nintendo), kes seda tavaliselt aasta jooksul ei tee.

Samuti teevad välismaised e-poed nagu nt ebay, Aliexpress, Asos ja Zalando Black Friday kampaaniaid.

Eesti e-poodidest pakub allahindlusi näiteks Elisa. Soodustusi on nii teleritele, telefonidele, sülearvutitele ja muule elektroonikale. Lisaks netipoe pakkumistele on võimalik osa saada ka soodsa hinnaga teenustest nagu näiteks liitumine, mobiilne internet ja koduinternet.

Samuti on kuulutanud musta reede pakkumistega liitumisest epoodidest juba Bershka, Bodyshop, Ecco, Mango, Home4you ja Topshop.

Eesti poodidel ei ole alati kombeks allahindlusi väga pikalt ette kuulutata. Samas on paljudes Eesti e-poodides sh K-rauta, Photopoint, Tele2, astri.ee olnud musta reede pakkumisi eelnevatelt aastatel, seega tasub silm peal hoida!

Annetamistalgud

Kui vajalikud jõulukingid saavad novembris ostetud, siis 1. detsembril on aeg võimaluse korral ka teistele head teha. Detsembrikuu esimesel teisipäeval toimuvad Eestis teist korda annetamistalgud, mis said alguse 2012. aastal USAs just musta reede ostupühale vastukaaluks.

Kümnete heategevuslike projektide seast leiad kindlasti mõne meelepärase, mille toetamisega Eesti elu paremaks muuta. Näiteks saad 1. detsembril Swedbanki toel kasvatada oma „Ma armastan aidata“ keskkonnas tehtud annetust.

Ole siiski valvas!

Swedbanki pangakaartide valdkonnajuhi Kaari Aasrandi sõnul levib suurte e-sooduskampaaniate ajal ka petuskeeme, mis kasutavad ära melu allahindluste ümber. Et e-poes ostlemine oleks turvaline, tasub meeles pidada järgnevat:

  • kontrolli enne ostu sooritamist kaupmehe tausta. Ära sisesta oma kaardi andmeid tundmatule lehele enne kaupmehe tausta kontrollimata;
  • kaalu, kas pakkumine on usutav! Uskumatult heade pakkumistega tuleks olla ettevaatlik. Kui huvi pakkuva kauba eest küsitakse tavahinnast kordades väiksemat summat, on see reeglina halb märk;
  • tee selgeks, kas kaupmees on era- või juriidiline isik. Selleks vaata, kelle pangakontole tuleb toote või teenuse eest raha kanda (eraisiku või firma arvele) ning kontrolli, kas ettevõte on äriregistrisse registreeritud. Kui müüjaks on eraisik, ei kehti tootele või teenusele seadusest tulenev kaitse ega laiene tarbija õigused. Lisaks ei saa eraisikult ostes probleemide korral tarbijakaitseameti poole pöörduda;
  • iga usaldusväärse e-poe lehel peab olema põhjalik info kaupmehe kohta. Veebilehel peab kindlasti olema kirjas ettevõtte nimi, asukoht, e-posti aadress ja telefoninumber, kuhu saab probleemide puhul pöörduda;
  • veendu, kuidas saad kaupa tagastada. Veebipoe kodulehel peab olema selgesõnaliselt välja toodud ostuprotsessi kirjeldus: millised on ostja ja müüja kohustused ja vastutus, müügi- ja maksetingimused, tarneaeg, kohaletoimetamise võimalused. Kindlasti peavad olema välja toodud ka toote tagastamise tingimused. Eesti e-kaupmeeste tausta on võimalik uurida tarbijakaitseameti kodulehelt;
  • eelista turvaliste internetiostude programmiga liitunud kaupmehi. Turvaliste internetiostude lahendused tagavad e-poodides ostmisel topeltkaitse. Programmiga liitunud kaupmeeste veebipoe lehtedelt leiad MasterCard SecureCode ja Verified by Visa;
  • kui tehing peaks ebaõnnestuma või kaupmees eksib tehingu teostamise hetkel kokkulepitud tingimuste vastu, saad tehingu vaidlustada võttes ühendust oma kodupangaga.