Lepingu allkirjastasid esmaspäeva hommikul digitaalselt majandus- ja taristuminister Taavi Aas ja Verstoni gruppi kuulvaid ettevõtteid koondava Verston Holding OÜ juhatuse esimees Veiko Veskimäe. Tehingule peab enne jõustumist andma oma heakskiidu konkurentsiamet.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul võib ASi Eesti Teed erastamist lugeda igati edukaks. „Enampakkumisel selgus Eesti Teede tegelik väärtus vabal turul. Tehingu hind kujunes alghinnast pea 3 miljonit eurot kõrgemaks ning ettevõtet soovis osta viis erinevat pakkujat. Eesti Teed saab uue, ambitsioonika ja Eesti kapitalil põhineva omaniku, kellel on suur huvi laiendada oma tegevust. Riik saab edaspidi keskenduda atraktiivse majanduskeskkonna arendamisele ning regulaatorina Eesti teede hea seisukorra tagamisele,“ ütles Aas.

Verstoni juht Veiko Veskimäe märkis, et Eesti Teede ostmine annab hea võimaluse kontserni tegevuse laiendamiseks taristuhoolduse valdkonda. „Verston keskendus seni taristuehitusele, kus oleme näidanud kiiret kasvu ja ehitanud viimastel aastatel riigile mitmeid keerukaid ning mahukaid taristuprojekte. Taristuhoolduse valdkonda laienemine on olnud meie strateegiline huvi juba mõnda aega,“ rääkis ta.

Kuna Eesti Teed on üks turuliidreid teede hoolduse ja pindamise valdkonnas ning tegeleb ka materjalide kaevandamise ja ehitamisega, siis ostutehing avab Verstonile võimaluse leida kahe ettevõtte tegevusvaldkondade vahel sünergiat, liita kaks suurte kogemustega meeskonda ning pakkuda klientidele veelgi laiapõhjalisemat teenust. „Soovime olla tee-ehituses ja -hoolduses turuliider ka innovatsiooni ja keskkonnasäästlike lahenduste kasutamisel,“ märkis Veskimäe.

Tehingu peamiseks rahastajaks on LHV Pank. „LHV soovib aidata tegusatel Eesti ettevõtetel kasvada ja areneda ka ebakindlamatel aegadel. Verston on omas valdkonnas edukas ettevõte, kelle ärifilosoofia sobib hästi nende põhimõtetega, mida peame oluliseks ka LHV-s. Mõistlik oportunism käib ikka ettevõtja DNA juurde,“ lausus LHV Panga ettevõtete panganduse juht Indrek Nuume.

Verston võitis MKMi korraldatud Eesti Teede avaliku enampakkumise tänavu oktoobri alguses viie pakkuja seas 19,7 miljoni eurose pakkumisega. Enampakkumise alghind oli 16,9 miljonit eurot. Müügitehingut nõustasid Redgate Capital, audiitorbüroo BakerTilly Baltics ja advokaadibüroo Ellex Raidla.

Verston on 2010. aastal Paides tegevust alustanud teedeehituse täisteenust pakkuv ettevõte. Verston on ehitanud koos partneritega mitmeid riigile olulisi objekte, näiteks Tallinnas Reidi tee, Tartu maantee Kose-Võõbu neljarealine lõik, Kommunismiohvrite Memoriaali taristu ja Tallinna ning Ämari lennujaama laiendused.