Kõige populaarsemad jõulutraditsioonid on kodu kaunistamine ja kingituste tegemine

„Kodu kaunistamine enne jõule on Eestis kõige levinum jõulutraditsioon, mida järgib uuringu kohaselt 71% Eesti peredest. Teisel olulisel kohal on pereliikmetele ja sõpradele kingituste tegemine, mida peab oluliseks 68% vastajatest. Kui võrrelda kõiki traditsioone, siis küsitluse kohaselt mõjutab pandeemia kõige vähem just neid kahte traditsiooni. Kuigi Eesti elanikud väldivad suuri kokkusaamisi, ei mõjuta see kuidagi kodu kaunistamise või kinkide tegemise planeerimist,” ütles Tallinna IKEA tellimis- ja väljastuspunkti juht Aleksejs Mihailovs.

Mihailovitsi sõnul ei otsi ega osta inimesed sellel aastal kingitusi ainult tavapoodidest – 33% Eesti elanikke vastas, et nad teevad oma ostud veebipoest. 10% vastajatest plaanib saata oma kingid kulleriga.

Eesti peredes on erinevad kingitegemise traditsioonid. Küsitluse kohaselt jagab 42% vastajatest pereringis üksteisega väikeseid kingitusi. 29% inimestest annavad varem pereliikmetele teada oma kingisoovist ja 28% vastajatest teevad kingitusi ainult lastele.

Inimesed eelistavad üllatusi ja praktilisi kingitusi

Küsitluse tulemused näitavad, et peaaegu pooled eestlased (47%) soovivad jõulukingiks üllatust. Samaväärselt (45%) soovitakse jõuluvanalt saada midagi praktilist, mida saaks kas kodus kasutada või ise nautida – näiteks köögitarvikuid, tekke, voodipesukomplekte või riideid.

„Näeme, et enamik eestlasi on praktilised inimesed, kellele meeldivad kingid, mida saab ka tegelikult kasutada. Praktilisi kingitusi eelistavad nooremad, 18–29-aastased inimesed, samas kui vanemad inimesed armastavad üllatusi. Isegi 40% vastajatest ütles, et nad sooviksid jõuludeks enda tehtud kingitusi. Võime oletada, et sel aastal on eriti rõõmustavad isikupärased jõulukingid ja see, et me saame koos olla,” ütles Mihailovs.

Enamik inimesi plaanib kingituste peale kulutada kuni 100 eurot

IKEA küsitlusest selgus, et natuke rohkem kui pooled Eesti elanikest (58%) plaanivad sel aastal kulutada jõuludele sama palju või isegi rohkem raha. Ülejäänud (42%) plaanivad jõuludele kulutada varasemast vähem. Inimesed hoiavad sellel aastal kõige rohkem kokku pidulike riiete, jalatsite ja reisimise arvelt.

Kõige rohkem kulutatakse pühadeajal raha kingituste peale – rohkem kui kolmandik vastajatest (37%) kavatseb kingituste peale kulutada kuni 100 eurot, üks kolmandik vastajatest kulutab kinkidele 100–200 eurot ja neljandik rohkem kui 200 eurot. Tavaliselt ostavad Eesti elanikud igal aastal mitu kingitust: 58% ütles, et nad ostavad kingitusi vähemalt 3–6 inimesele, 27% vastajatest rohkem kui kuuele inimesele.