Kellele meist ei meeldiks saada läbimõeldud asju? Ise ei ole pidanud pingutama, aga tajud, et keegi on kõvasti vaeva näinud ja tulemus on suurepärane! Mul oli viimati selline tunne, kui sattusin Solarise keskusesse. Neil on ägedalt ja andekalt üles ehitatud kampaania, mis kutsub inimesi oma jõulukinke varakult ära ostma – soovitades seejuures kanda maski, et sõbrad ja sugulased sind kingiostmiselt ei tabaks, hoida distantsi ning kanda kindaid, näiteks käpikuid. Aitäh, et te asja minu jaoks läbi mõtlesite. Kui on nii hästi mõeldud, siis lasen end vabalt mõjutada – ostsin mõned jõulukingid juba ära! Võin kinnitada, et väga hea tunne on olla valmis kuu aega varem.

Oled kogenud seda ehmatust, kui avastad, et mõne sinu inimese sünnipäev (või jõulud) on juba homme, kuid sul puudub igasugune ettekujutus, mida talle kinkida? Tahaksin öelda, et ei ole, aga tegelikult olen küll ja sellepärast on mul juba pikka aega kasutusel mõned #lifehackid, kuidas kinkide tegemist sujuvamaks muuta ning teha tõeliselt fantastilisi kingitusi.

1. Kuula ja ära kunagi – mitte kunagi – usalda oma mälu!

Enamasti olen ma korduvalt kuulnud asjadest, emotsioonidest ja sündmustes, mida minu inimene tahaks saada või kogeda. Ometi ei ole mul need meeles just siis, kui on tähtpäeva-eelne õhtu ning ma olen poes ja mõtlen, mida sellele tüübile siis kinkida. Õnneks on mul lahendus. Juba aastaid on mul märkmikus leht, kuhu panen iga kord, kui keegi minu lähedastest räägib mõnest murest, huvist või ambitsioonist, millest minu jõud üle käib, tema mõtted kirja! Toon praktilise näite: mu ema käis aitamas mul silte augustada ja muidugi rääkisime me töö tegemise ajal ka juttu. Ta rääkis, kuidas mu õe teise klassi koolikott on tal tohutult kaua vastu pidanud ja et ta kasutab seda siiamaani trennides käimiseks, aga kuna tal on nüüd CD-de asemel ammu iPod, siis ei ole nii suurt kotti enam vaja. Otsisin märkmiku välja, panin kuuldu kirja ja nägingi eile Solarises ägedaid Rainsi seljakotte!

2. Kingi asju, mille hind tundub sulle nii jabur, et sa ei raatsiks seda kunagi osta!

Oled sa kunagi vaadanud Tanel Veenre kõrvarõngaid? 49, 116 või koguni 149 eurot. Kes oleks nii loll, et ostaks endale nii kallid kõrvarõngad? Tõepoolest, ega ikka ei ostaks küll. Usun, et paljud meist on neid kõrvarõngaid aga vaadanud ja mõelnud, kui hästi nad mõne kleidi või soenguga kokku läheksid.

Mõtle nüüd, et tõenäoliselt on ka kingisaaja samu kõrvarõngaid riiulis vaadanud, tõstnud ja katsunud. Nüüd saad sa talle need kinkida ja ma olen täiesti kindel, et iga kord, kui ta need kõrva paneb, mõtleb ta sinu peale! Nii et mõtle mõnele asjale, mida oled korduvalt poes piielnud, ent ei ole raatsinud osta.

3. Kui sa täpselt ei tea, siis ole praktiline (ja tagasihoidlik)!

Mõnikord tuleb teha kingitusi ka neile, keda sa väga hästi ei tunne. Maitsed on erinevad, mistõttu ei soovita ma kunagi kinkida lihtsalt ilusaid nõusid või armsat voodipesukomplekti. Selle asemel soovitan kinkida praktilisi ja neutraalseid asju, nagu puidust lõikelaud, tagasihoidlik köögirätik või Fiskarsi käärid. Kingi midagi praktilist, mis ei torka silma ja mida pidevalt kasutatakse. Teisisõnu, kingi asju, mis kuluvad, et kingisaajal oleks hea meel, kui ta ei pea endale ise uut muretsema hakkama.

4. Jäljenda – monkey does as monkey sees!

Kas sa analüüsid, mida teised sulle kingivad? Üldjuhul kingivad inimesed ikkagi asju, mis neid kõnetavad. Vaata, mida kingitakse sulle, ja võid olla kindel, et teistelegi meeldib, kui neile midagi sarnast annad. Tead ju inimesi, kes kogu aeg eksklusiivseid ja erilisi toiduaineid või toite kingivad? Vasta samaga! Mine Solarise toidupoodi, veeda mõnes toiduaineletis kauem kui seitse minutit ja leiad kindlasti midagi põnevat. Tead inimesi, kes muudkui Piletilevi kinkekaarte kingivad? Vasta samaga! Tahavad nad teatrisse minna? Anna neile see võimalus! Kui ta kingib igal aastal jõulude ajal jõulutulukesi, vasta samaga!

5. Ettevaatust! Järgmine soovitus võib kõlada veidi halvasti ja tuua kaasa pahameelt. Kui inimene, kellele sa kinki teed, kasutab sinuga sama arvutit, siis sirvi vahepeal tema veebibrauseri ajalugu.

Võid külastada ka samas brauseris veebipoode, kus ta käinud on. Seal näed kohe soovitusi (või viimati vaadatud tooteid) ja saadki teada, mida kinkida. Milliseid raamatuid ta vaadanud on? Uuri välja, mine Solarise Apollosse ja osta ära! Käisin ka mina ja sain sealt nii oma õele raamatu kui endalegi kaks, mida juba ammu lugeda olen tahtnud: „The Extra Hour“ ja „The Subtle Art of Not Giving a F*ck“.

Ei juhtu ülemäära tihti, et head kingiideed poes pähe tulevad. Mulle meeldib kink enne välja mõelda ja minna siis poodi juba üsna kindla nägemusega, mitte sihitult ringi uidata. Apollos raamatuid vaadates midagi sellist aga juhtus. Nägin kidurat CD-plaatide riiulit ja hakkasin mõtlema, kes neid veel tänapäeval ostab. Mõtlesin välja – mu isa! Ta kuulab CD-de pealt oma klassikalist muusikat ja muusikale ning äkki meenus mulle, kuidas ta ütles, et tahaks Dagö uue plaadi laulude sõnu lugeda. Mõeldud, tehtud!

6. Mine selle inimesega koos poodi.

Siinkohal tahaksin endale meenutada, et ei tuleks minna mitte nendesse poodidesse, mis sulle meeldivad (minu puhul Hemtexisse ja Tigerisse), vaid nendesse, kust sa arvad, et sinu kaaslane võiks midagi tahta. Jälgi, mida ta vaatab, mida katsub, mida kauem uurib. Kui ta ei tee väga midagi, siis tõsta ise mingeid asju ja jälgi, kuidas ta reageerib. Solarise disainitänava poodides on umbes kolmesaja Eesti disaineri tooted ja isegi kui idee, et soovid kingiks osta kõrvarõngad, on juba olemas, on seal ilusaid eksemplare sedavõrd palju, et üksi on keeruline midagi välja valida. Niisiis püüa jälgida, millise kunstniku loomingut ta rohkem vaatab, või uuri, millise kunstniku loomingut tal juba on. Lisaks on näiteks Levi disainipoes võimalus, et kuu aja jooksul saab toote ilma tšekita ümber vahetada. Seega vali midagi välja ja saad panna juurde armsa kirjakese: „Kui kohe tõesti üldse ei lähe, siis saad ise – minu teadmata – selle välja vahetada!“

7. Mõtle, mis on sinu inimese hobi ja kingi selle hobi „luksuskaupu“!

Oletame, et see inimene on Algo. Algole meeldib suusatada, aga mina ei tea suusatamisest ja suusavarustusest just liiga palju. Ei peagi teadma. Ma lähen suusapoodi ja ütlen ausalt ära: „Ma ei tea sellest asjast midagi, aga tean, et ühele inimesele väga-väga-väga meeldib.“ Seejärel uurin klienditeenindajalt edasi: „Mis on sellised uuendused või lisavidinad, mis suusatamiseks otseselt hädavajalikud ei ole, aga võiksid lisaks olla?“ Onu mõtleb veidi ja hakkab siis laduma. Kui näed, et su kallimale meeldivad Apple’i tooted, aga ise neid ei mõista, siis lähed Solarise iDeali, küsid teenindajatelt abi ning nad ütlevad kohe, milliseid tulesid ja vilesid veel juurde saab osta või millise mudeli peale uuendada. Selleks ei pea ise sugugi ekspert olema! Kui aga tead kedagi, kes on kirglik sisustaja, siis mine pildiga Hemtexisse ja nemadki annavad sulle kingiideede osas nõu.

8. Ära tee kingitust õigel ajal! Soovitatavalt ära tee ka hiljem, vaid veidi varem!

Meie peres eelmisel aastal kõik jõulude ajal üksteisele kinke ei teinud (väga mõistlik ja täiesti stressivaba), aga kuna mulle endale meeldivad üllatused väga, siis meeldib mulle ka oma inimesi sellegipoolest üllatada. Niisiis olen ma teinud neile kinke täiesti suvalisel ajal. Näiteks Algo sai endale nüüd Eesti pusa ja Nola disainiga T-särgi (selle ostsin endale ka, sest nii nunnu oli). Proovisin Solarise Krunnipea disainipoes ka Nola disaini ja Raili Nõlvaku pidulikumaid riideid ning täitsa tore oleks üllatada Algot varsti jälle kingitusega, et näe, ostsin endale kleidi ja sina saad vaadata, kui hea ma selles välja näen.

9. Personaliseeri!

Kui mõtled, et ei oska ikka midagi kinkida, siis hea küll, võta see kinkekaart, aga osta Tigerist juurde väike märkmik ja kirjuta/joonista sinna oma inimese kohta kõik suvalised faktid või olukorrad, mis sul temaga seoses meenuvad. Või siis osta Krunnipeast SEIK kalendermärmik, soeta teatripiletid juba varakult ära ja anna sellest teada nii, et paned märkmikusse kirja! Personaliseerida saab teisigi asju. Sel aastal kinkisin Algole sünnipäevaks tulemasina ja lasin peale graveerida ta nime esitähed (nii tulemasinat kui ka graveerimist saab Solarise 0-korrusel kingsepa juures teha lasta).

Mis puudutab lastele kinkimist, siis suuremad annavad ju tihti ise teada, mida soovivad. Kui sul on aga vaja mõnele mitte nii kingiteadlikule ikkagi kingitus teha, siis mina ise olen mitu korda kinkinud neid armsaid hiiri. Tundub väike ja ülehinnatud jubin, aga meie lapsed viitsivad nende asjadega jännata küll – ideaalne reisivatele ja sageli autoga vanaema juurde sõitvatele lastele. Samuti saab igal aastal kleidi, voodi või midagi muud juurde kinkida ning ongi kohe jälle mure lahendatud. Muidugi on ka lauamängud ja raamatud alati hea idee. Ise leidsin Apollost päris põnevad Eestis koostatud jäljekaardid, mille ühel pool on looma kohta faktid ja teisel pool jälg.

Kingituste tegemine on teadus: hea kingitus sünnib ainult läbi suure pühendumise ja mõtlemise. Headesse kingitustesse panustatakse palju aega ja energiat. Kui sul on keegi, kes teeb sulle alati täiuslikke kingitusi, siis oled õnnega koos ning võid olla kindel, et tähendad talle palju ja ta hoolib sinust, mis on lihtsalt pööraselt äge!

Jaga
Kommentaarid