Tänavu suvel ilmunud IKEA paberkataloog jääb viimaseks omasuguste seas, teatab The Sun. Otsust põhjendatakse sellega, et klientide käitumine ja meediatarbimine on aastatega muutunud ning seetõttu ei ole paberkujul kataloogist toodete otsimine enam tavapärane.

„IKEA kataloog on nii klientidele kui töötajatele väljaanne, mis tekitab palju emotsioone. See on 70 aastat järjest olnud üks meie ainulaadsemaid ja populaarsemaid tooteid, mis on inspireerinud miljardeid inimesi üle kogu maailma. See, et me kataloogi kaaned lõplikult sulgeme ja uue lehekülje pöörame, on tegelikult loomulik protsess, kuna meedia tarbimine ja klientide käitumine on muutunud,” ütles Inter IKEA Systems BV-i tegevdirektor Konrad Grüss.

“Selleks, et me jõuaksime paljude inimesteni ja paljud inimesed jõuaksid meieni ning me saaksime nende jaoks olemas olla, jätkame sisustuslahendustega inspireerimist uutel viisidel,“ lisas Grüss.

IKEA kataloog ilmub kord aastas, tavaliselt augustis või septembris, poekülastajad saavad seda tasuta kaasa haarata. Kataloog on ilumunud 69 aastat järjest, esimene kataloog ilmus aastal 1951. Esimese kataloogi koostas IKEA asutaja Ingvar Kamprad, seda prinditi 285 000 eksemplari ja jagati ainult Rootsis.

Suurbritannia kauplustesse jõudsid kataloogid esimest korda 1988. aastal.

Edaspidi jääb kataloog ainult digitaalsele kujule, mis on ka praegu IKEA kodulehel olemas.

Järgmisel aastal, 2021. aastal plaanib IKEA seni ilmunud kataloogide mälestamiseks anda välja raamatu, milles on sarnaselt kataloogile toodud inspiratsiooni IKEA toodete kasutamiseks.

Fakte IKEA kataloogi kohta:

  1. 1951. aastal koostas IKEA asutaja Ingvar Kamprad isiklikult esimese IKEA kataloogi, mille kaanel oli pruuni polstriga MK tiibtugitool. 68-leheküljelist rootsikeelset kataloogi trükiti 285 000 eksemplari ja seda jagati Lõuna-Rootsis.
  2. 1998. aastal andis IKEA välja esimese veebikataloogi „IKEA kontoris“. See oli eriväljaanne, kus olid ainult ettevõtetele ja kontoritesse mõeldud mööbel. Tegelikult sooviti antud aastal kogu kataloogi veebi üle viia, kuid IT-süsteemide keerukuse tõttu lükati täismahus veebikataloogi väljaandmine edasi.
  3. 2000. aastal anti välja nii digitaalne kui paberil IKEA kataloog.
  4. 2001. aastal sündis IKEA e-kaubandus. Esimest korda ajaloos hakkas IKEA pakkuma kaupu elektroonilises keskkonnas nii Rootsis kui Taanis.
  5. 2016. aastat peetakse kataloogi tippajaks. Siis jagati IKEA kataloogi 200 miljonit eksemplari, 69 erinevas versioonis, 32 keeles ja rohkem kui 50 erineval turul.