"Klient rääkis täna, kuidas ta viib kuuse varem tuppa, kuna viiruse pärast suletakse koolid ja lapsed on seepärast varem kodus," rääkis Tartu Eedeni kaubanduskeskuse juures olevas müügipunktis toimetav Ken Mandre.

Mandre töötab OÜ Artistoni müügipunktis, kus on võimalik valida nelja erineva hariliku liigi vahel – harilik kuusk, kaukaasia nulu, Serbia kuus või hõbekuusk. Harilikud kuused jäävad Eedeni ostupunktis 10-15 euro ning nulud 15-20 euro vahele.

Hariliku kuuse ja nulu erinevust kirjeldab Artistoni projektijuht Risto Sirgmets kui et nulg kestab toas märgatavalt kauem, kui kuusk. Samuti ei pudene nungil okkad maha nagu harilikul kuusel. Lisaks toob müügipunktis töötav Mandre välja, et kuuse eripäraks on tema tugev lõhn, mis tuppa jõuluse atmosfääri loob.

Peale lõigatud puude müüb Artiston ka potipuid, kus 1,5-meetrilise hariliku kuuse hinnaks on 25 eurot. Samas juhib ta tähelepanu, et kui inimene soovib puud kevadel maha istutada, siis ei soovita ta seda väga tuppa viia. "Puu jaoks on praegu talv ja kui ta viiakse tuppa, kus on soe, siis ta saab aru, et talvetsükkel on läbi ja kevad tuli. Kui ta toas olemise üle elab ning seejärel õue tõstetakse, on aga temperatuuri muutused üsna järsud ja nii ei pruugi kasvavat puud kevadeks olla," selgitas ta.

Ka Juhani puukooli jaemüügijuht Kersti Rannamäe sõnas, kuidas tavaliselt hakatakse puid ostma esimese advendi algusaegadel, kuid see aasta läksid esimesed tellimused välja juba 19. novembril. “See on küll harjumatult vara," rääkis ta.

Juhani puukoolis saab meetrise kuuse kätte alates 15. eurost. Sama suured potipuud maksavad sarnaselt Artistoni müügiplatsidele 25 eurot.

Kuigi Bauhofi tootejuhi Andres Õunamaa sõnul on raske praegu veel selle aasta kohta järeldusi teha, siis esimesed puud pandi müüki samuti novembri lõpus, mida hakati samuti vaikselt ostma.

Bauhofis leiab ligi 1,5 meetrise kuuse 20,70 euro eest ning ühe meetrise kaukaasia nulu 16,59 euro eest. Samuti on seal müügis potipuuna Serbia kuusk, mille hind jääb vahemikku 20–30 eurot.