Rootsi justiitsministeerium sai USA kolleegidelt juba suvel formaalse abipalve seoses rahapesu uurimisega.

Swedbanki aktsia kukkus täna seitse protsenti, SEB kuus protsenti ja Danske Bank 2,6 protsenti.

USA justiitsministeerium saatis Rootsi justiitsministeeriumile formaalse rahapesu uurimisega seotud õigusabipalve sellel suvel.
Danske on varem tunnistanud, et rahapesusüüdistustega seoses käivad panga suhtes uurimised nii USAs kui Euroopas. Ka Swedbanki on möönnud, et USA nende tegevust uurib.
SEB tegevust on uurinud Rootsi järelevalveorganid.

Sel aastal on Swedbank ning SEB pidanud Balti üksuste mitteresidentidest klientidega seotud tegevuse tõttu maksma trahvi vastavalt 4 miljardit ning 1 miljard Rootsi krooni. Ja kuigi Rootsis on trahvid määratud, ei ole rahapesuga seotud probleemid pankade jaoks sugugi lõppenud.

Expressen kirjutab, et tänane uudis toonitab veelkord, et USA ametkonnad ei võta rahapesu kergelt. Ning lõpuks võivad pankasid oodata väga suured trahvid.
Näiteks võib tuua teisest valdkonnast Rootsi telekomihiiu Ericssoni, mis pidi eelmisel aastal maksma altkäemaksu ning raamatupidamisreeglite rikkumise tõttu USA justiitsministeeriumiga kokkuleppemenetluses 10 miljardit Rootsi krooni ning Telial tuli Usbekistani altkäemaksu tõttu tasuda 8 miljardit Rootsi krooni.

Nagu Expressen kirjutab, kõige hullem mis pankadega juhtuda saab, on dollarimaksete peatamine, mis on panga jaoks peaaegu surmanuhtlus. Realistlik karistus on siiski väga suur trahvisumma.