"Kui Ida-Virumaa on kinni, siis paljudes peredes ei tule jõulud väga rõõmsad," nendib ta Delfi "Erisaates". Meenutuseks olgu öeldud, et möödunud nädalal kehtestas valitsus piirangud, mis Ida-Virumaal tõid kaasa ka spaade sulgemise (esialgu 12. detsembrist 3. jaanuarini).

Spaapealinnas Narva-Jõesuus on praegu otsesõnu öeldes morjendav vaikus ning koondamised on argipäeva osa. Toffer meenutab, et mõningad piirangud on sektoris juba suve algusest saati, näiteks 50% täitumuse nõue. "Praegune otsus oli suur šokk ettevõtjatele ja inimestele, kes jäävad tööta. Pole võimalik enam töötajaid palgal hoida," räägib ta, et kõik säästud on praeguseks ära kulutatud.

Tofferi meelest on spaadest saanud ka omamoodi patuoinas - kui midagi vaja sulgeda, siis just need. Näiteks kultuurivaldkonda (kontserdid ja teatrietendused) hoiab riik tunduvalt rohkem. Toffer näitlikustab, et spaakoldeid pole olnud ja neis asutustes on klientide hajutamine lihtne. Ta peab laussulgemist Ida-Virumaal pigem põhjendamatuks.

1x
00:00

Eile teatas valitsus, et Ida-Virumaa ettevõtjad saavad sulgemise valguses rahasüsti suuruses 2,1 miljonit eurot. Toffer viitab, et see on vaid pealiskaudne leevendus, suuremate spaade rahaline kaotus on ülisuur. Kas või veekeskuste ülalpidamine on väga kallis.

Soovitaks, et riik kataks palgakulu

Ta kiidab, et kevadel oli abi töötukassa meetmest. Toona pidid firmad ka omalt poolt kindla osa palgaraha maksma. Ida-Virumaa praeguse sulgemise puhul arvab Toffer, et riik võiks katta töötasust 100%. Ta räägib ka, et spaad on Eesti jaoks olulised, sest toovad raha sisse (kõrgajal käib seal palju välisturiste). Sellised firmad peaksid tema hinnangul olema riigi jaoks prioriteetsed.

"Kui räägime toetustest, siis riik on olnud kitsi. Mitte vaid Ida-Virus. Koos teiste turismiliitudega oleme rääkinud töötukassa meetme jätkumise vajadusest selles sektoris, et saaks inimesi kevadeni palgal hoida. Seda aga on edasi lükatud või teema taas laualt maas."

Ta rõhutab, et valdkonnas on ees kõige raskemad kuud: jaanuar-veebruar on isegi tavaoludes madalperiood. Tofferi sõnutsi pole enam võimalik jaanuarini oodata, kas tuleb lisatoetus või mitte. Kokkuvõtlikult öeldes: kui peagi otsuseid ei tule, veereb koondamisvanker sihikindlalt edasi.

Turismisektori eestvedajad lootsid, et ehk on võimalik kevadeks säilitada 50% töökohti (praegu üle Eesti koondatud umbes 40%), kuid lootuskiir on kustumas. "Näiteks Ida-Virumaal kindlasti pole võimalik. Kui jääks alles 20-30 protsenti töökohtadest, oleks juba hästi."

Saates on juttu sellestki, kuidas üleüldiselt spaavaldkonnal läheb ka mujal Eestis ning kaua võib aega võtta sektori taastumine.