Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Belgia, Austria, Iirimaa ja Holland olid esimeste maade seas, kes keelasid inimeste saabumise Suurbritanniast.

Pariis kehtestas alates tänasest 48-tunnise inimeste ja veokite liikumiskeelu Suurbritanniast Prantsusmaale, mistõttu katkes Doveri ja Calais' vaheline transpordiühendus.

Tavaliselt kasutab seda transpordikoridori umbes 10 000 veokit ööpäevas.

Suurbritannia peaminister Boris Johnson kutsus tänaseks kokku kriisinõupidamise, et arutada Suurbritannia suunas kaubaveo taastamist.

Kriis tuleb Briti valitsusele halval ajal, sest praegu tehakse viimaseid ponnistusi Brexiti kaubandusleppe saavutamiseks. 1. jaanuarist ei kuulu Ühendkuningriik enam Euroopa Liitu.

Pool Suurbritannia ja EL-i vahelisest kaubaveost ja umbes 90% veokiliiklust toimub Calais' väina kaudu.

Prantsusmaa ametnike sõnul oli vaja 48-tunnist katkestust, et EL-i liikmesriigid saaksid aega koordineeritud meetmete läbiarutamiseks. Nende visiooni järgi võiksid saada Suurbritanniast taas EL-i liikuda need, kellel on tehtud COVID-19 analüüsid.

Juba kaks nädalat on Suurbritannia ja Prantsusmaa vaheline põhiline kaubaliikumise kanal ülekoormatud, sest Suurbritannia ettevõtted koguvad laovarusid, et esialgu pääseda 1. jaanuaril jõustuvast Suurbritannia ja EL-i vahelisest tollikontrollist.

Kuigi Prantsusmaalt Suurbritanniasse veel sai kaupa vedada, ei pidanud vedajad eriti mõistlikuks veokeid liigutada, kui neid ei saa tagasi viia.

„Kuigi kaupu lubatakse Prantsusmaalt Suurbritanniasse ja mõned transpordiettevõtted soovivad saata veokeid ja veokijuhte, siis pole neil garantiid, et nad saavad õigel ajal tagasi Euroopa Liitu," teatas Briti jaekaupmeeste konsortsium.

Pühapäeval teatas Eurotunnel, et selle kaudu toimuv reisijate ja veokite liiklus Suurbritanniast mandrile peatatakse Prantsusmaa algatusel 48 tunniks, kirjutab FT.

Õige varsti pärast seda teadet teavitas Doveri sadam, et sulgeb Prantsusmaa-transpordiks sadama terminali. Eurostar teatas, et esmaspäeval ei liigu rongid Londoni ning Brüsseli, Amsterdami, Pariisi ja Lille vahel.