Täisealised kontoomanikud saavad avada III samba internetipangas. Klientide suur huvi on otseselt seotud uuest aastast jõustuva seadusemuudatusega, mis annab 2020 aastal kogumisega alustanutele jätkuvalt võimaluse kogutut alates 55-ndast eluaastast soodsamalt kasutada.

Et seadusemuudatusest kasu saada on oluline, et III samba pensionikonto avatakse internetipangas hiljemalt 28. detsembril ning samuti tehakse esimene sissemakse III sambasse hiljemalt 28. detsembril. Internetipangas alaealistele enam sellel aastal III sammast avada ei ole võimalik.

„Meil on hea meel näha, et inimeste huvi III samba vastu on kasvanud ning inimesed on selle vajalikkust mõistnud. Selleks, et kolmandast pensionisambast ka kasu oleks, on oluline uuest aastast jätkata regulaarsete sissemaksetega. Kes ei liitu kolmanda sambaga käesoleval aastal, siis neil tasub ka järgnevatel aastatel seda siiski teha. Alates 2021 aastast III sambaga liitunud saavad soodsama tulumaksumääraga pensioniraha kasutusele võtta viis aastat enne pensioniga,“ kommenteeris Swedbanki pensioni- ja investeerimistoodete valdkonnajuht Jarno Edur.

Mis kasu on kolmandast sambast?

Peamine III sambaga liitumist toetav argument on maksusoodustus, mis võib esmapilgul tunduda ebaoluline, kuna maksud pole Eestis kuigi kõrged. Tegelikult on võimalik sellest lõigata märgatavat kasu kahest aspektist: tulumaksutagastus ja raha sambast väljavõtmise soodustus.

Kuna tulumaks on Eestis 20%, siis on II pensionisamba kontole raha makstes võimalik saada 20% võrra maksusoodustust. Ühtlasi on Eestis kehtestatud reegel, et tulumaksu tuleb maksta tulult, mis on suurem kui 500 eurot kuus. Täpsemalt oleneb summa sellest, kui palju aastas teenitakse. See tähendab, et 500-eurose või madalama kuise sissetuleku puhul ei ole võimalik tulumaksutagastusena enda pensionikontole boonust saada, sest sellisel juhul riigile tulumaksu ei maksta.

Millal raha välja võtta?

Enne tänast ja täna avatud kolmanda pensionisamba saab soodustingimustel võtta välja 55-aastaselt, täidetud peab olema tingimus, et raha peab olema kogutud vähemalt 5 aastat. Kui need tingimused on täidetud, peab väljavõetavast summast maksma 20% asemel ainult 10% tulumaksu. Soodsama maksumääraga on võimalik raha varem välja võtta ka töövõimetuks jäädes.

Samuti on III sammas üsna paindlik. Kui tahaks raha kasutada enne 55. sünnipäeva, on see täiesti võimalik. Raha väljakandmiseks läheb kolm päeva. Seega on III samba kontole võimalik koguda raha näiteks korteri või auto ostmiseks, kodu renoveerimiseks või ümberilmareisiks. Siiski tuleb sel juhul väljavõetavalt summalt tasuda 20% tulumaksu. Lisaks tuleb fondi hoolikalt valida, sest osal fondidel on ka 1% tagasivõtmistasu, mis selliseks kogumiseks ei sobi. III sammast on võimalik ka pärandada – kas rahas või teise inimese pensionikontole –, mille puhul summa maksustatakse samuti 20%-ga.